"In België kan je plastic flessen verkiezen boven glazen flessen"

6 maart 2017
Celie Dehaene vroeg in De bende van Annemie of plastic flessen wel 'ecologisch verantwoord' zijn. Celie koopt zelf liever petflessen, omdat die minder wegen dan glazen flessen.

Tom Domen kent het antwoord. Hij is hoofd van “innovatie op lange termijn” bij Ecover, producent van milieuvriendelijke baby-, verzorgings- en schoonmaakproducten.

Domen vertelt dat het gebruik van plastic, in de huidige situatie waarbij er zoveel in zee terecht komt, uiteraard in vraag gesteld moet worden. Maar als we enkel naar flessen kijken, ligt de kwestie toch wat anders. "Bij de vergelijking moeten we een aantal dingen in rekening brengen, zoals transport en recyclage." En zo komt het dat glazen flessen, die dus méér wegen dan plastic flessen, bij het transport meer energie verbruiken. Bovendien moeten ze na gebruik ook gewassen worden, waar ook weer energie bij vrijkomt. 

Daarbij komt nog dat in België plastic flessen goed gerecycleerd worden. "Het recyclagepercentage is vrij hoog", zegt Domen. 

Kortom: "in onze context zijn plastic flessen zeker een goed alternatief, zijn ze een efficiënt materiaal."
In ons land raadt hij dus aan drankflessen éérder in plastic flessen te gebruiken, dan in glazen flessen. Mààr: wanneer de flessen niet ver getransporteerd moeten worden, dan is glas wél weer een goede keuze. Het is maar als het van ver komt, van buiten België bijvoorbeeld, dat je beter voor plastic flessen kiest.