België-Nederland

16 oktober 2018
© Belga. Nicolas Maeterlinck.
Vanavond de 127e “België-Nederland”! Niet dat er iets afhangt van deze vriendschappelijke voetbalmatch, maar een Derby der Lage Landen is altijd bijzonder. Want we zijn buren met een gemeenschappelijk verleden en we spreken dezelfde taal. We zijn verwant maar toch ook heel anders. Hoe anders precies? Zijn de verschillen groter, of toch de gelijkenissen?

Redacteur Ward Bogaert zag al tal van bewogen derby's tussen de Rode Duivels en Oranje en maakt ons warm voor vanavond.

Peter Vandermeersch is als historicus en hoofdredacteur van het NRC Handelsblad én Vlaming in Nederland goed geplaatst om de vinger op de grootste verschillen te leggen. Hoe en wanneer groeiden we uit elkaar? Vandermeersch vroeg vorig jaar de Nederlandse identiteit aan. Waarom? Voelt hij zich ondertussen meer Nederlander dan Belg?

Professor emeritus Alexander Karel Evrard is een van de drijvende krachten achter het “Comité 1815-2015: Willem, Bedankt!”. Al sinds 2010 ijveren ze voor een standbeeld van de Nederlandse vorst in Gent, “omdat die zoveel voor de Arteveldestad gedaan heeft”. Acht jaar later is het zover. Reporter Brecht Devoldere kreeg al een glimp te zien van het beeld dat zaterdag ingehuldigd wordt.

Als we iets moeten toegeven is het dat Nederlanders het zo verdomd goed kunnen uitleggen. Vaak gaat dat gepaard met de nodige decibels. De Nederlandse Marinel Gerritsen (emeritus Radboud Universiteit) weet hoe dat komt.

Comedian Jan Jaap van der Wal maakte de voorstelling “Schoon” en presenteert sinds kort De Ideale Wereld. “Nederlanders vinden Vlamingen lief, maar respecteren ze niet, Vlamingen respecteren Hollanders wel, maar vinden ze niet lief”, liet hij zich al ontvallen.

De Vlaamse actrice Els Dottermans viel voor de Nederlandse acteur Han Kerckhoffs, en hij voor haar. Ervaren ze in hun relatie of daar buiten culturele spanningen?

De Nederlandse journaliste Gabrielle Adèr woont afwisselend in Brussel en Amsterdam. Ze maakte een podcast over “De Kasteelmoord” waarin ze fascinerende cultuurverschillen blootlegt.

Voor de komst van VTM keken Vlamingen massaal naar Nederlandse televisieprogramma’s. Welke staan in ons collectieve geheugen gegrift?

Lees ook: