België schort hulp aan Tanzania op na homofobe maatregelen

16 november 2018
VRTNWS
België schrapt een nieuw samenwerkingsakkoord met Tanzania. Dat heeft minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo (Open VLD) gezegd in "Nieuwe feiten". Het gaat om een ontwikkelingsproject van 3 miljoen. "We hebben de Tanzaniaanse ambassadeur in ons land op het matje geroepen om te protesteren tegen de maatregelen die Tanzania neemt tegen homo’s en lesbiennes. Wij hebben een heel duidelijk signaal gegeven waarbij wij zeggen "dit kan niet", zegt De Croo.

Het gaat eigenlijk om meer dan de jacht op homo's en lesbiennes," zegt de Croo. "Jonge meisjes die zwanger geraken, worden uit school gezet. Dat is een heel zware maatregel want daarmee haal je jonge moeders, die al in een zeer zware situatie zitten, helemaal hun toekomst weg."

Met de mensenrechten is het erg gesteld in Tanzania. Ook met albino’s is er een groot probleem. De pers wordt zwaar aan banden gelegd. De anti-homoretoriek is toegenomen sinds John Magufuli in 2015 tot president werd verkozen. Het lijkt erop dat die president bezig is met een soort morele kruistocht.

Een bondgenoot van de president, Paul Makondo, gouverneur van de commerciële hoofdstad Dar-es-Salaam, deed er een tijdje geleden nog een schepje bovenop door een klopjacht op homo's aan te kondigen.

Internationale druk

Ondertussen vergroot de internationale druk op Tanzania omwille van zijn schendingen van de mensenrechten. Denemarken schortte al een ontwikkelingsproject van 9 miljoen op en nu zegt ook ons land een nieuwe samenwerking op. "Tanzania is in onze ontwikkelingssamenwerking één van de kleinere landen," zegt De Croo. "Het huidige project loopt af en we hadden een nieuw meerjarenproject van 3 miljoen op stapel staan. Maar dat hebben we nu stopgezet."

Bron: vrtnws.be en "Nieuwe Feiten"

Lees ook