Steeds meer landen weren Britse reizigers uit vrees voor een nieuwe variant van het coronavirus

20 december 2020
Steeds meer landen weren Britse reizigers omdat daar een nieuwe en meer besmettelijke variant van het coronavirus is opgedoken. In België ging de maatregel in om middernacht. Het is nog onduidelijk hoe gevaarlijk de nieuwe variant is. Vandaag is er Europees spoedoverleg.

Na Nederland en België weren nu ook Italië, Ierland, Oostenrijk, Bulgarije, en Koeweit in het Midden-Oosten reizigers uit het Verenigd Koninkrijk, uit voorzorg. Ook Duitsland volgt dat voorbeeld, zegt minister van Volksgezondheid Jens Spahn. Het tegenhouden van Britse passagiers uit Groot-Brittannië wordt mogelijk uitgebreid tot de hele Europese Unie. Daarover wordt vandaag Europees overleg gepleegd.

Ierland schort veerboten en vluchten naar Groot-Brittannië voor minstens 48 uur op. Duitsland schort ook vluchten uit Zuid-Afrika op omdat ook daar een uitbraak van de nieuwe variant van het virus is gemeld.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) roept haar leden in Europa intussen op "hun controles te versterken" in het licht van de nieuwe coronavariant. Volgens de WHO zijn 9 gevallen geteld in Denemarken, één in Nederland en ook één in Australië.

"70 procent meer besmettelijk"

De Britse mutatie van het coronavirus zou veel sneller overdraagbaar zijn dan de variant die al rondging en is moeilijker detecteerbaar, schrijft de Nederlandse regering. De Britse premier Boris Johnson noemde de variant "mogelijk tot 70 procent meer besmettelijk", maar volgens hem is het wel al duidelijk dat je er niet per se ernstiger ziek van wordt.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), de Nederlandse tegenhanger van Sciensano, heeft de regering geadviseerd "eventuele introductie van deze virusstam vanuit het Verenigd Koninkrijk maximaal te beperken".

Dat Nederland die strenge maatregelen neemt, heeft ook te maken met de ontdekking van een besmetting met die variant in een staal dat dateert van begin december. De bemonstering wordt nu verder onderzocht om te bekijken over wie het gaat, hoe diegene besmet is geraakt en of meer gerelateerde gevallen bekend zijn.

Ook bij ons opgedoken

Ook in ons land is de nieuwe variant wel degelijk al opgedoken, zei viroloog Marc Van Ranst gisteren nog in "Het Journaal". "We zagen de voorbije maanden 4 gevallen in een steekproef van een kleine 2.000 stalen in ons labo", luidde het. "Dat is nog niet veel."

Hoe gevaarlijk is dit? "Virussen veranderen elke dag een klein beetje. Normaal gezien heeft dat weinig invloed, soms wel. Wanneer ze veranderen, worden ze liever meer overdraagbaar dan meer ziekteverwekkend. Dat is nooit het doel van het virus."

Wel moeten we de variant goed in het oog houden, vindt Van Ranst. "We moeten zeker zijn dat met die veranderingen de testen blijven werken. En we willen ook weten, wanneer het vaccin gegeven wordt, welke rare veranderingen in het virus ervoor zorgen dat mensen toch nog ziek worden." Volgens de makers van de vaccins zou deze variant voorlopig geen invloed hebben op de werkzaamheid.

De nieuwe stam, die de wetenschappelijke naam 'SARS-COV-2 VUI 202012/01' kreeg, is voor het eerst in september ontdekt. De mutatie is vooral gevonden in het zuidoosten van Engeland, maar is ook in Wales vastgesteld. Voorts zijn drie gevallen bekend in Denemarken en een in Australië.

Bron: vrtnws.be