Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

De Ochtend

België straks lid van de Veiligheidsraad? Johan Verbeke: "Het is zeker geen praatbarak"

vr 8 jun. - 7:54

België hoopt vandaag een felbegeerd zitje in de VN-Veiligheidsraad te krijgen. Op het hoofdkwartier in New York wordt vanmiddag gestemd over wie twee vrijgekomen plaatsen mag innemen. Aan de stemming is intensief lobbywerk voorafgegaan. Waarom is een zitje in de VN-Veiligheidsraad zo belangrijk?
Johan Verbeke

Op het hoofdkwartier in New York stemmen de 193 leden van de Algemene Vergadering vanmiddag over wie de twee vrijgekomen zitjes voor de VN-Veiligheidsraad (regionale groep 'West-Europese landen en andere') mogen innemen. België en Duitsland zijn zo goed als zeker van een plaats. Dat betekent dat ons land van 2019 tot 2021 een van de 15 landen zal zijn in het belangrijkste orgaan van de Verenigde Naties.

Vijftien leden

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties is het hoogste orgaan van de VN. Zijn missie is het handhaven van de internationale veiligheid en vrede.  Sinds zijn oprichting in 1945 bestaat de VN-Veiligheidsraad uit 15 leden. Er zijn vijf permanente leden met vetorecht. Dat zijn de Verenigde Staten, Rusland, Groot-Brittannië, Frankrijk en China: de vijf overwinnaars van de Tweede Wereldoorlog.

De andere tien leden hebben geen vetorecht en worden telkens voor een termijn van twee jaar verkozen door de Algemene Vergadering van de VN. België maakt deel uit van de groep "West-Europese landen en andere", die recht heeft op twee zitjes binnen de Veiligheidsraad.

België en de VN

Het is niet de eerste keer dat België deel uitmaakt van de VN-Veiligheidsraad. België en de VN hebben een lange geschiedenis. Ons land was een van de stichtende leden van de organisatie en leverde met Paul-Henri Spaak ook de allereerste voorzitter van de Algemene Vergadering.

Vooral voor het prestige van een land is een zitje in de VN-Veiligheidsraad belangrijk. De voorbije jaren heeft ons land dan ook intensief campagne gevoerd. De laatste maanden werd het charmeoffensief nog wat opgevoerd. Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) zette zelfs de Smurfen in als ambassadeurs.

Belgen als bruggenbouwers

Voormalig ambassadeur Johan Verbeke was de laatste Belg die tussen 2004 en 2008 een zitje had in de Veiligheidsraad. In 'De Ochtend' vertelde hij over die unieke ervaring.  "Voor België is het heel belangrijk dat wij daar kunnen meespelen, en niet zozeer omwille van het privilege of de profilering. Het doet er eigenlijk niet toe of je uit een klein of groot land komt. Hetgeen wat telt, is wat jij bijdraagt." Volgens Verbeke heeft België zeker wat bij te brengen in de Veiligheidsraad, vooral op het vlak van negotiatietechnieken. "Wij zijn bruggenbouwers, wij zijn compromismakers en dat wordt wel gewaardeerd in zo'n orgaan."

De VN-Veiligheidsraad krijgt regelmatig het verwijt een praatbarak te zijn. Daar is Verbeke het niet mee eens. "Dat je die terminologie nog zou gebruiken voor de Algemene Vergadering, daar zou ik nog enigszins kunnen inkomen." De impact van van de Veiligheidsraad daarentegen is volgens hem niet te onderschatten. "Het gros van de dossiers, denk maar aan Sierra Leone of Ivoorkust, zien de meeste mensen niet, maar er wordt in de Raad daadwerkelijk gezocht naar vrede en veiligheid."

Er moet natuurlijk nog over Belgiës kandidatuur gestemd worden, maar de kans dat het misloopt, is volgens Verbeke haast onbestaande. "Ik zie het wel zitten."

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'.

Beluister hieronder het integrale interview met Johan Verbeke in 'De Ochtend':

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet