België stuurt speurders naar Groot-Brittannië om te helpen bij onderzoek naar 39 doden in koelcontainer

28 oktober 2019
In het onderzoek naar de 39 doden in een koelcontainer in Essex, gaat ons land Belgische speurders sturen naar Groot-Brittannië. Dat zegt het federaal parket. De bedoeling is om alle informatie samen te leggen.

Vorig week werd een vrachtwagen met 39 lichamen ontdekt in Essex. Aanvankelijk werd gedacht dat het vooral om Chinese migranten ging, maar intussen zijn er steeds meer vermoedens dat op z'n minst enkele Vietnamezen tussen de slachtoffers zitten. Zo'n 24 families denken dat hun kinderen onder de slachtoffers zijn.

Tot vandaag blijft het onduidelijk op welke plek de slachtoffers in de koelwagen terechtgekomen zijn. De koelwagen zelf werd via de haven van Zeebrugge naar Engeland vervoerd. De twee chauffeurs die met de koelwagen hebben gereden, zijn opgepakt. Drie andere mensen die waren gearresteerd in de zaak, zijn intussen op borgtocht vrijgelaten.

Om het Britse onderzoek te ondersteunen, gaat ons land nu speurders naar Groot-Brittannië sturen, bevestigt Eric Van der Sypt van het federaal parket in "De ochtend" op Radio 1. "De bedoeling is dat er vandaag of in de loop van de week Belgische speurders naar Engeland gaan om dus fysiek contact te hebben met hun Britse collega's. Van in het begin hebben we informatie uitgewisseld en samen bewijsstukken bekeken."

Luister naar het gesprek in De ochtend:

De zaak komt ook in de Vietnamese media aan bod. Zeker nu verschillende Vietnamezen opgegeven hebben dat een familielid vermist is en vrezen dat zij onder de slachtoffers zouden kunnen zijn. "Op alle sociale media en in het televisiejournaal wordt over de zaak bericht", zegt Jan Segers, voorzitter van de Kamer van Koophandel België-Luxemburg in Vietnam, in "De ochtend" op Radio 1.

"Op dit moment zijn er 34 vermiste Vietnamezen die de reis naar Europa gemaakt hebben", weet Segers. Aan hun families is nu gevraagd om DNA of foto's op te sturen naar de Britse politie om hen eventueel te kunnen identificeren. Maar dat wil niet zeggen dat men ervan uitgaat dat al die 34 vermisten in de bewuste koelcontainer zaten. "Er wordt vanuit gegaan dat er in feite een konvooi van 3 vrachtwagens geweest zou zijn en dus niet alle 39 inzittenden in de container Vietnamezen zouden zijn. Maar men weet het zelf ook niet."
In elk geval gebeurt het vrij regelmatig dat Vietnamezen naar Europa willen komen, zegt Segers. "Er is nu net een artikel in de krant verschenen over de provincie waar de vermisten vandaan kwamen, dat 400 mensen daar een visum voor Europa zouden hebben aangevraagd en naar Europa zouden zijn gekomen of nog zullen komen."

Vaak verkrijgen Vietnamezen die willen vertrekken, hun paspoort of visum via pseudoreisagentschappen, waarna ze in Europa onder de radar verdwijnen. "Ofwel gaan ze op een illegale manier naar Engeland ofwel blijven ze in Europa onder de vorm van een tewerkstellingscontract."

En die reizen naar Europa kosten heel wat geld. "Er wordt veel geld geleend om die reis te kunnen maken. Men spreekt toch van 10.000 tot 30.000 euro."

Beluister het volledige gesprek met Jan Segers in "De ochtend":

Bron: vrtnws.be en De ochtend

Radio 1 Select