"België will be België. Waarom opknappen als je ook kunt oplappen?"

22 maart 2022
Comedian Bas Birker woonde de eerste 30 jaar van zijn leven in Nederland, maar nu woont hij in België. Zijn geboortestad Tilburg is sinds zijn verhuis enorm veranderd. Maar in zijn nieuwe thuisstad, Merksem, blijven de putten in de weg gewoon liggen.

Beluister het middagjournaal van Bas Birker in 'Nieuwe Feiten' via Radio 1 Select

Liefste landgenoten,

De eerste 30 jaar van mijn leven bracht ik door in Nederland. Ik ben getogen in een plaats die ooit reclame maakte met de slagzin ‘Tilburg, moderne industriestad’. Daar was geen woord aan gelogen, want bijna alles op leeftijd werd er gesloopt en vervangen door iets lelijkers. De bevolking incluis. Maar in de twaalf jaar die ik er weg ben is er veel veranderd. Er zijn fantastische culturele hotspots gecreëerd, een geweldig groot stadspark siert de snelgroeiende binnenstad en waar Tilburg vroeger stoffig en saai was is alles en iedereen er nu hip & happening. Allee, het blijft cool VandenAldi, maar toch.

Het enige dat er nooit verandert is de bouwdrang. Ik was er zondag voor het eerst in maanden weer en ineens stond er een hectometers lange glazen fietsenstalling aan het station, en een gigantische nieuwe woontoren in hartje centrum. Ik voelde me een toerist in wat ooit mijn eigen stad was, een Englishman in New York, een Beerschot in eerste klasse, een Koen Fillet in 'Nieuwe Feiten'.

Noem me conservatief, maar toen ik ‘s avonds de Trammezandlei in Merksem indraaide en zag dat het waarschuwingsbord, dat 1 van de 381 putten in de weg al maanden markeert, er nog steeds stond, kwam er een gevoel van rust over me heen. België will be België. Hier doen wij niet aan stadsvernieuwing. Waarom opknappen als je ook kunt oplappen?

Gisteravond wandelde ik van de parkeerplaats aan de universiteit waar ik soms mijn oneindige wijsheid verspreid, naar mijn hotelkamer in centrum Leuven. Ik kom daar al jaren regelmatig en het simpele feit dat ik er altijd exact hetzelfde zie, doe en beleef geeft me houvast in mijn leven. En toch is er iets veranderd in het straatbeeld daar. Ineens wist ik wat. Waar de binnenstad van Leuven tot vorig jaar enkel bevolkt werd door zatte gasten met linten en knappe meisjes met hersens, overspoelt een nieuwe bevolkingsgroep heden ten dage oude en grote markt. Ze dragen appelblauwzeegroene of oranje uniformen en brengen gehaast al fietsend voedsel zonder voedingswaarde van fastfoodketen naar studentenkot. Ik ben al 12 keer bijna aangereden door een Big Mac. En I’m not lovin’ it.

De jeugd heeft misschien de toekomst, maar als die toekomst betekent dat je liever slappe frietjes en lauwe kipnuggets eet dan dat je je kot verlaat, dan moeten we ons niet teveel illusies maken. Wat is het volgende? College volgen via de webcam? Vanavond ruil ik het mondaine Vlaams-Brabant weer in voor Merksem, ouderwetse industriestad. Daar doen we niet aan oranje fietsen. Het enige dat er aan je deur wordt bezorgd zijn verkeersborden. OPGEPAST! PUT!

Beluister het middagjournaal van Bas Birker in 'Nieuwe Feiten' via Radio 1 Select

Luister ook