Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

ontbreekwoordenboek

De Ochtend

"In België zijn 5.000 tot 15.000 mensen het slachtoffer van mensenhandel"

di 30 jul. - 6:46

Het is vandaag de VN Werelddag tegen mensenhandel. “Internationale studies spreken over 5000 tot 15.000 slachtoffers van mensenhandel in België alleen”, zegt Sarah De Hovre, directeur van vzw PAG-ASA, een van de drie erkende centra voor slachtoffers van mensenhandel.
Foto van een bouwwerf

"Eigenlijk zijn er weinig cijfers”, zegt De Hovre. “Mensenhandel gebeurt zeer verborgen, de daders zijn goed georganiseerd en de slachtoffers hebben schrik om hun verhaal te vertellen. Vaak leven de slachtoffers ook in de illegaliteit.”

“Daarom zijn er weinig concrete cijfers, maar er zijn internationale studies die spreken over 5000 tot 15.000 slachtoffers van mensenhandel in ons land.”

Slachtoffer van binnen- en buitenland

Wie zijn die slachtoffers van mensenhandel? “Het gaat zowel over mensen die hier geboren zijn als mensen die naar hier gekomen zijn”, vertelt De Hovre. “Bij mensenhandel gaat het over uitbuiting, waarbij een mensenhandelaar mensen hier aan het werk zet of diensten laat leveren in mensonwaardige omstandigheden.”

“Belgische slachtoffers zijn vaak het slachtoffer van tienerpooiers en loverboys. Buitenlandse slachtoffers worden geconfronteerd met seksuele uitbuiting, maar ook met economische uitbuiting. Die mensen worden gedwongen te werkingen in een carwash, in de horeca, de bouw, maar bijvoorbeeld ook in de nagelsalons waar we vorige maand nog over gesproken hebben.”

“Slachtoffers van economische uitbuiting worden niet alleen te weinig betaald, ze moeten vaak ook leven in mensonwaardige omstandigheden. Ze moeten bijvoorbeeld op een bouwwerf wonen in een container, zonder verwarming, zonder stromend water. Vaak wordt ook hun paspoort afgenomen."

Het zijn vormen van moderne slavernij.

“De aanpak van mensenhandel is op papier een prioriteit voor de Belgische regering”, zegt De Hovre. “In de praktijk gaat er helaas steeds minder geld naar de strijd tegen mensenhandel. Hoe dat komt, is niet helemaal duidelijk, maar wellicht komt het omdat er bijvoorbeeld meer politiemensen voor de strijd tegen terreur ingezet worden.”

“Onlangs gaf de Belgische regering 2 miljoen euro aan de VN voor een trustfonds over projecten rond mensenhandel in het buitenland. De drie gespecialiseerde centra in ons land vechten al jaren om middelen, dus wij hopen dat een volgende regering ook geld vrijmaakt voor de centra die in België actief zijn. Met een miljoen euro per jaar kunnen de centra heel veel doen”, besluit De Hovre.

Beluister het volledige gesprek met Sarah De Hovre:

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet