Belgisch bedrijf ontwikkelt nieuwe prenatale screeningtest

23 oktober 2015
Gisteren heeft het bedrijf Multiplicom, een spin-off van de Universiteit Antwerpen en VIB, Clarigo voorgesteld. Dat is een niet-invasieve prenatale screeningtest voor onder meer het Downsynsdroom. Huiswetenschapper Anthony Liekens geeft meer uitleg.

Voor de geboorte kan je allerlei tests op je foetus laten uitvoeren, maar die tests zijn niet altijd even nauwkeurig. "30 % van de baby's met downsyndroom kunnen niet door die tests opgespoord worden." weet Anthony Liekens. Bovendien kunnen die soms ook schade berokkenen. Het zijn immers invasieve tests, die tot een miskraam kunnen leiden. 

Clarigo blijkt wél een accurate test. "De NIPT-test is misschien niet zo nieuw, maar die bestaande tests moesten naar heel gespecialiseerde labo's gestuurd worden, in de Verenigde Staten bijvoorbeeld. Deze test kan ik élk genetisch labo getest worden, dus ook bij ons in België."

Op dit moment zal je wel eerst nog een andere test moeten laten uitvoeren, en werkt de Clarigo-test als ultieme controletest. "De hoop van de gynaecologen is dat deze test veel sneller zal kunnen gebeuren, waardoor ouders veel eerder een beslissing kunnen nemen."

Die keuze is natuurlijk niet makkelijk. "Het is belangrijk dat je je als ouder heel goed laat begeleiden."

© Foto: Pixabay