Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

ontbreekwoordenboek

De Wereld Vandaag

Belgisch bedrijf werkt mee aan drijvend windmolenpark: "Praktisch handiger"

do 22 apr. - 8:21

De Belgische baggeraar DEME gaat in Frankrijk meebouwen aan het tweede commerciële drijvende windmolenpark ter wereld. "Het grote voordeel is dat je ze kunt bouwen op diepe wateren, op plekken waar er enorme windopbrengst is", zegt Luc Vandenbulcke, CEO van DEME.
windmolens

Windenergie op zee speelt een grote rol in de overgang naar een duurzame energievoorziening. Dankzij de gunstige omstandigheden op de Noordzee is België al jaren een van de grootste spelers ter wereld.

De offshorewindparken die tot nu worden gebouwd, zoals die in België, rusten op constructies die op de zeebodem staan. Omdat de Noordzee niet zo diep is, kan dat dus probleemloos, maar op andere plekken zijn dergelijke constructies onmogelijk. Drijvende windmolens zouden hierop een oplossing kunnen bieden. En daar zijn ze in Frankrijk, waar er diepere wateren zijn, al mee bezig.

De Belgische baggeraar en offshorewindparkenbouwer DEME gaat in ons buurland meebouwen aan een van de eerste commerciële drijvende windmolenparken ter wereld. Tot nu toe bestaat zo'n windmolenpark alleen in Schotland. Concreet staan dergelijke windturbines op een vlotter die met een ankerketting aan de zeebodem wordt vastgemaakt.

"Het grote voordeel is dat je drijvende windmolens kunt bouwen op plekken met diepe wateren die nu niet bereikbaar zijn", zegt Luc Vandenbulcke, CEO van DEME, op Radio 1. "Plekken zoals bijvoorbeeld IJsland, Schotland en Japan, waar er enorme windsnelheden zijn en waar je dus veel energie kunt verzamelen. Ik zie dit dus echt als een deel van de toekomst en als een oplossing voor het prangende klimaatprobleem."

"Een ander voordeel is dat je in de haven een hele hoop vlotters en turbines kunt klaarmaken", zegt Vandenbulcke. "Die kun je dan naar buiten brengen wanneer nodig. Alles wat je aan wal kunt doen, is gemakkelijker en goedkoper."

Dit is een deel van de toekomst en een oplossing voor het prangende klimaatprobleem

Wat met België?

"Het nadeel is dat drijvende windparken een behoorlijk dure investering zijn", zegt Vandenbulcke., "Waar de bodem het toelaat, zoals hier in Belgie, is het veel goedkoper om een vaste contructie te installeren. Ik vrees dus dat we drijvende turbines binnenkort nog niet zullen zien in België."

Beluister hier het interview met DEME-topman Luc Vandenbulcke in 'De wereld vandaag' via Radio 1 Select. 

Bron: vrtnws.be en 'De Wereld Vandaag'

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet