Belgisch-Oekraïense Iryna over Russische dreiging: "Wij horen het woord 'oorlog' al acht jaar"

24 januari 2022
© Iryna Zbrozhek
Al wekenlang zijn de ogen van de wereld gericht op Oekraïne, waar een militair conflict met Rusland dreigt. Sinds het verzamelen van Russische troepen aan de Oekraïense grens wordt elke nieuwe ontwikkeling daar met argusogen gevolgd. En terwijl het Westen zich voorbereidt, gaat het leven in Oekraïne door. "Het klinkt cru, maar we kunnen niet anders", vertelt Iryna Zbrozhek.

Beluister hier de volledige getuigenis in 'De Wereld Vandaag'

Amerikanen en Britten roepen een deel van hun diplomatiek personeel terug uit Kiev. De Amerikaans president Joe Biden denkt eraan tot 5.000 soldaten naar Oost-Europa te sturen. En ook in ons land maken troepen zich klaar. De crisis in Oekraïne lijkt met de dag acuter te worden.

"De berichtgeving wordt niet positiever", beaamt ook Iryna Zbrozhek, die de situatie op de voet volgt. Zelf woont ze al 20 jaar in België, maar ze heeft nog veel vrienden en familie in het Oost-Europese land. "De laatste dagen praat ik veel over de situatie met mijn familie en vrienden. Je kan er niet omheen. De spanning is er, iedereen voelt dat uiteraard en het is ook overal in het nieuws", vertelt ze in 'De Wereld Vandaag'. 

"Maar ik hoor ook van iedereen dat het leven doorgaat. Wij horen het woord 'oorlog' al acht jaar. Sinds 2014 (annexatie van de Krim, red.) is er nog niet veel veranderd, er zijn nog geen drastische oplossingen gekomen. Dus men zegt 'het is verschrikkelijk erg, de spanning is er, maar we kennen het al."

Wij horen het woord 'oorlog' al acht jaar, het is verschrikkelijk maar we kennen het al

Toch ziet ook Zbrozhek een verschil met de voorbije jaren. "Het feit dat het deze keer zo openlijk gebeurt, is wel schrikwekkend. Tot nu toe heeft Rusland nooit rechtstreeks toegegeven in Oekraïne aanwezig te zijn. Deze keer heb ik het gevoel dat de maskers afgevallen zijn. Ze zijn in oktober begonnen met troepen te verzamelen aan de Oekraïense grens en ondertussen heb je daar meer dan 100.000 soldaten. Dit maakt het angstaanjagend."

Eenduidig signaal

Zbrozhek vreest dat Oekraïne het niet alleen zal kunnen oplossen. Ze hoopt dan ook dat het Westen met een krachtig signaal komt. "Een duidelijk en eenlijnig signaal zou zeer welkom zijn. Tot nu toe horen wij van alle kanten sterke taal richting Rusland en toch gaat men bijvoorbeeld door met de Nord Stream 2 (een gaspijplijn die gas rechtstreeks van Rusland naar Duitsland kan voeren, red.)".

Een duidelijk en eenlijnig signaal van het Westen zou zeer welkom zijn

Op militaire hulp van het Westen durft ze niet te rekenen, aangezien Oekraïne zelf geen lid is van de NAVO. "Maar ik denk dan: Oekraïne is maar twee uur vliegen van Brussel. Wij liggen naast Polen, Roemenië en Hongarije. De nabijheid van Oekraïne bij de Europese Unie is wel een belangrijk feit."

Andere problemen

Hoe dan ook zal de Oekraïense bevolking zich niet zomaar gewonnen geven. "Ik las vandaag in een Oekraïens interview dat in Oekraïne een half miljoen mensen rechtstreeks in aanraking is gekomen met de oorlog. Ofwel streden ze zelf aan het front, ofwel verloren ze iemand of iets. Al die mensen kunnen dit niet zomaar vergeven en vergeten. Men is bereid om te strijden", weet Zbrozhek.

Maar een dreigende oorlog, is niet het enige waar de Oekraïense bevolking op dit moment mee bezig is. "Het leven gaat door. Dat klinkt zeer cru, maar het is ook zo. De mensen kunnen niet anders", aldus Zbrozhek.

"De energieprijzen zijn niet alleen hier, maar ook daar verscrhikkelijk hoog. De algemene inflatie is ook, mede door de situatie, zeer hoog. Dus mensen zijn met veel andere problemen bezig. Dit (de spanningen met Rusland, red.) speelt allemaal zeker. Je wordt wakker en je gaat slapen met dit nieuws, maar ik weet niet of ze er wakker van liggen."

Beluister hier de volledige getuigenis in 'De Wereld Vandaag'

Bron: vrt.nws en 'De Wereld Vandaag'