Belgische advocaat: "Puigdemont komt gedreven en strijdvaardig over"

31 oktober 2017
De afgezette Catalaanse minister-president Carles Puigdemont is niet van plan om onder te duiken in België. Dat heeft zijn Belgische advocaat Paul Bekaert gezegd in "De Ochtend". Later vandaag geeft de Catalaan een verklaring waarin hij wellicht meer tekst en uitleg zal geven over de reden waarom hij in ons land is.

Puigdemont is in ons land, waar hij precies is, is niet helemaal duidelijk. Het nieuws kwam er op dezelfde dag dat bekend werd dat het Spaanse gerecht de Catalaanse leiders die de onafhankelijkheid van Catalonië uitriepen voor de rechter gaat brengen voor rebellie, opruiing en misbruik van overheidsgeld. De straffen kunnen oplopen tot 30 jaar gevangenis.

De Belgische advocaat Paul Bekaert is gisteren aangesteld als zijn raadsman. "Hij komt zeer gedreven en welbespraakt over", zegt de raadsman daarover in "De ochtend". "Hij is zeer strijdvaardig, een echt staatsman." Meester Bekaert ontkent dat hij van plan is om onder te duiken in ons land. "Hij is ook niet uit schrik weggelopen uit Barcelona. Hij wil afstand nemen en waar kan hij dat beter doen dan in de hoofdstad van Europa?"

Bekaert benadrukt dat zijn cliënt momenteel legaal in België is. "Hij heeft het volle recht hier te zijn. Er is op dit ogenblik niets tegen hem", zegt hij daarover. Of Puigdemont politiek asiel gaat aanvragen is nog niet duidelijk. "We houden alle opties open. Er is nog niets beslist", zegt Bekaert.

Wellicht wordt in de loop van de dag meer duidelijk, want her en der is te horen dat Puigdemont rond de middag een persconferentie gaat geven. "Hij heeft mij verteld dat hij met een verklaring gaat komen, op het hoe en waar kan ik niet antwoorden", zegt Bekaert nog.

Bron: vrtnws.be