Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

ontbreekwoordenboek

De Ochtend

Belgische duiker betrokken bij Thaise reddingsoperatie: "De grootste vrees is dat hun duikmaskers gaan lekken"

zo 8 jul. - 8:24

"De grootste vrees is dat de gezichtsmaskers zouden gaan lekken op die 2,5 kilometer terugtocht." Dat zegt Ben Reymenants, de ervaren Belgische grotduiker die Thailand bij de reddingsoperatie van de voetballertjes betrokken is. "Ze zijn heel mager, maar de mentale toestand van de jongens is heel goed."
Duikers in de grot

Ben Reymenants's duikteam is betrokken bij de reddingsoperatie van de Thaise jongens die vastzitten in een grot. Tot een paar dagen geleden werkte hij zelf in de grot, om lijnen te leggen naar het vooruitgeschoven basiskamp van de duikers, het zogenaamde 'kamp 3'. Hij wordt voortdurend op de hoogte gehouden van de stand van zaken.

"Het team is ongeveer twee uur geleden binnengegaan", vertelde hij kort voor 9 uur. "Ik verwacht binnen 6 uur een telefoontje vanuit kamp 3 hoe dat is gelukt."

"Tot aan kamp 3 is het toch anderhalf uur klimmen en duiken. Daarna begint het echte duikwerk. Dan is het nog een goede drie uur tegen de stroom in zwemmen. De terugweg is iets makkelijker, met de stroming mee. Vanaf kamp 3 hebben ze een kabelbaan gemaakt, ook om de 400 duikflessen heen en weer te trekken. Dat zou de dingen wel moeten kunnen versnellen."

Groepjes van 4

De bedoeling is om de jongens in groepjes van 4 buiten te halen, met twee reddingswerkers per jongen. Reymenants onthult dat de jongens wel degelijk zullen moeten duiken.

Er zijn wel paar stukken die heel nauw zijn, maar een halve meter hoog. Dat wordt stressvol om die kinderen daardoor te krijgen

"Ze hebben dan toch besloten om daarvoor gezichtsmaskers te gebruiken. Er waren maskers besteld in Italië, speciaal voor kinderen. Want normaal zijn zulke maskers vrij groot, omdat die gemaakt worden voor commerciële duikers. Ik hoop dat die passen op de kinderen, die toch wel heel erg vermagerd zijn." Dat die maskers op die manier zouden gaan lekken, is volgen Reymenants zijn grootste vrees.

Stress

Echt diep zullen de jongens gelukkig nooit moeten duiken, weet hij. Maar de tocht blijft gevaarlijk. "Toen ik eraan begon was het diepste punt 8 meter. Tot drie dagen geleden was dat 5 meter. En nu bestaat ongeveer een derde van de grot uit luchtbellen, waarbij je aan de oppervlakte kunt zwemmen. Dat is dus adembaar. Dus de stukken die gedoken moeten worden, worden kleiner. Er zijn wel een paar stukken die heel nauw zijn, maar een halve meter hoog. Dat wordt stressvol om die kinderen daardoor te krijgen."

Volgens de grotduiker is het intussen wel aan het regenen. "Ik hoop niet dat dat alles bemoeilijkt." Als het te hard regent, moet de operatie zelfs gestaakt worden.

Ingenieurs van Elon Musk overwegen om een kleine capsule te maken, die met zuurstof te vullen en zo naar buiten te laten drijven

"Dat het een risicovolle onderneming is, is een understatement. Maar we hebben geen alternatieven: 3 maanden in de grot is geen oplossing. Als de grot eenmaal is afgesloten, is er geen toegang meer mogelijk, geen communicatie, geen verse zuurstof."

Elon Musk

Intussen worden volgens Reymenants nog altijd alternatieve oplossingen bekeken. Onder meer in samenwerking met de ingenieurs van ondernemer en miljardair Elon Musk.

"Zo is overwogen om een kleine capsule te maken, die met zuurstof te vullen en zo naar buiten te laten drijven. Ik heb daarover ingenieurs van Elon Musk aan de lijn, die hun vloeibare zuurstof- of brandstofstanks zouden omtoveren naar een capsule, die net door zo'n vernauwing zou passen. Het is natuurlijk wel niet evident om zo'n ding door zo'n labyrinth te navigeren. Dus dat is niet de meest voor de hand liggende oplossing. Maar is het nog steeds beter dan 3 à 4 maanden overwinteren in een kamer op een hoop modder."

Lees ook

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet