Belgische F-16's kunnen zes jaar langer meegaan

20 maart 2018
Lockheed Martin, de vliegtuigbouwer van de F-16-straaljager, zegt in een rapport dat de Belgische straaljagers langer kunnen blijven vliegen dan de regering denkt. Dat schrijft De Standaard, het rapport is ondertussen ook op de redactie van VRT NWS. "De minister heeft thans letterlijk gezegd dat een levensduurverlenging niet mogelijk is", zegt John Crombez (SP.A).

Normaal gezien mag een F-16 8.000 uur vliegen, daarna moet het vliegtuig met pensioen. De Belgische straaljagers zullen die limiet bereiken tussen 2023 en 2028. Daarom heeft de regering op dit moment een procedure lopen om nieuwe straaljagers te bestellen.

Maar de huidige F-16's kunnen volgens vliegtuigbouwer Lockheed Martin alsnog zes jaar langer vliegen. De straaljagers zijn nog in goede staat. In een rapport spreekt de vliegtuigbouwer over een "severity factor", en die zou voor de Belgische vliegtuigen lager liggen dan gemiddeld. De F-16's zouden dus 9.000 tot 10.000 vlieguren kunnen doen en dus heel wat langer meegaan.

Crombez: "Opvallend, want regering beweerde altijd dat er geen studie was"

In de Kamer heeft minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA) herhaaldelijk gezegd dat er geen studies of programma’s bestaan om de levensduur van de F-16 te verlengen. "Die informatie blijkt dus niet te kloppen", zegt SP.A-partijvoorzitter John Crombez in De Ochtend.

"Ik wil niet zeggen dat Vandeput gelogen heeft. Misschien is hij niet op de hoogte van dit rapport. Maar dan is er manipulatie geweest vanuit de legerleiding, want die hebben het rapport al meerdere maanden in handen."

SP.A wil dat de procedure om nieuwe vliegtuigen te kopen wordt opgeschort tot er meer duidelijkheid is over een mogelijke levensduurverlenging van de F16's.

Vandeput: "Ik heb dit rapport nooit onder ogen gekregen"

Minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA) zegt in De Ochtend dat hij het bewuste rapport niet ontvangen heeft. "Ik heb hier geen weet van. Ik ga zo snel mogelijk uitzoeken wat hier van aan is", aldus Vandeput.

Over een mogelijke levensduurverlenging van de F16's wil Vandeput zich dus nog niet uitspreken. "Ik weet niet eens hoe dik dit rapport is. Laat staan of ik hier conclusies uit kan trekken."

Beluister het interview met Steven Vandeput: