Belgische Marokkanen protesteren mee

17 juni 2017
De protesten in Marokko beroeren tot ver over de landgrenzen: ook in Mechelen en andere Vlaamse steden worden steunbetogingen georganiseerd. Volgens Mhamed El Ouali, vormingsmedewerker en bestuurslid bij Movement X, moet de Marokkaanse overheid een oplossing zoeken vóór de zomer. “Want ze hebben bezoekers uit Europa nodig.”

De moord op een visverkoper, Mouhcine Fikri, eind oktober vorig jaar heeft een resem van protesten veroorzaakt in de Marokkaanse Rif, in het noorden van het land. “Een erg mooie streek, met mooie kusten en gebergten. Maar toerisme wordt er afgeblokt, want dreigingsniveau 4 is er van kracht”, aldus El Ouali.

De mensen in de diaspora worden dikwijls gezien als een soort melkkoe

Net de toeristen wil de Marokkaanse overheid niet verliezen, zegt de vormingswerker. “De zomer staat voor de deur, dat zal een impact hebben. Marokkanen van over heel Europa komen terug, op bezoek bij familie. De overheid heeft die mensen nodig: ze brengen hun euro’s mee. De mensen in de diaspora worden dikwijls gezien als een soort melkkoe, omdat er zo veel geld binnenkomt dat naar de bevolking gaat.”

Steun uit België

Belgische Marokkanen zijn volgens El Ouali erg begaan met de protesten in het land waar ze deze zomer al dan niet naar teruggaan. “Het leeft absoluut, het nieuws wordt op de voet gevolgd via sociale media en internationale zenders.”

El Ouali is een van de organisatoren van een steunprotest in Mechelen, dat morgen plaatsvindt op de Grote Markt. “Op vorige steunacties waren veel Mechelaars aanwezig. We wisten dat het leefde binnen onze Marokkaanse gemeenschap. Vandaar het initiatief om ook hier iets te organiseren, voor een Mechels publiek. Al zijn mensen van buiten Mechelen zeker ook welkom.”

De sit-in op de Grote Markt in Mechelen is niet de enige steunbetoging dit weekend: gisteren vond een protest plaats in Antwerpen, vandaag volgt een in Brussel.