Belgische militairen schuiven op naar front in Mosul

12 september 2016
Belgische militairen zullen nog dit jaar dichter bij het front rond Mosul ingezet worden. Dat heeft minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA) gezegd in "De Ochtend". Ze zullen de Iraakse troepen ondersteunen die de stad van IS proberen te heroveren. "Maar dat zal altijd gebeuren vanuit internationaal beveiligde centra."

Momenteel zijn de Belgische militairen in Irak gevestigd in de hoofdstad Bagdad. Zo'n dertig mensen zullen nog dit jaar richting Mosul trekken, geeft Vandeput aan. "Vandaag zijn onze mensen samen met de Nederlanders aan het bekijken waar het zou kunnen zijn, welke mensen nodig zijn en wat de juiste opdrachten zouden zijn."

Dichter bij de frontlinie dus, maar volgens Vandeput zal dat "in essentie" niet tot meer risico's leiden voor de Belgische militairen. "We gaan vanuit internationaal beveiligde gebieden werken. We blijven binnen, we gaan niet het terrein op en gaan niet vechten", benadrukt de minister."

De Belgische militairen zullen samen met de internationale coalitie de Iraakse troepen begeleiden in hun strijd om de belangrijke stad te heroveren op IS. "Maar het zullen de Iraakse troepen zelf zijn die Mosul gaan moeten bevrijden."

 

"Cijfers over missie voor parlement"

Vandeput wilde in "De Ochtend" niet ingaan op het aantal acties die de Belgische militairen al ondernomen hebben sinds de overname van Nederland. "Die cijfers zal ik eerst aan het parlement bezorgen."

Wel gaf hij aan dat ze meerdere keren per dag operaties uitvoeren, en dat zes dagen op zeven.

Bron © deredactie.be