Belgische onderzoekers ontwikkelen pizza voor kankerpatiënten

13 november 2018
Een zoete pizza, voor velen is het de grootste heiligschennis denkbaar. En toch is hij op initiatief van een Belg gebakken in Napels, de wereldhoofdstad van de pizza nog wel.

Edwig Goossens van het Centrum voor Gastrologie in Leuven trok met enkele internationale topchefs naar Napels om een experiment rond smaaksturing bij kankerpatiënten af te nemen. Hij vroeg aan de beste pizzabakkers om zoetigheid in hun deeg te doen. En dat is lef hebben.

“Het doel van het experiment was om te kijken of de traditionele pizza, waar Napolitanen zo trots op zijn, aangepast kan worden aan het smaakprofiel van een Belgische kankerpatiënt”, vertelt Goossens in Nieuwe Feiten. Wie chemotherapie krijgt ontwikkelt vaak smaakafwijkingen waardoor dingen zoals brood en pizza niet meer lekker zijn. “Elke kankerpatiënt heeft een individuele smaakafwijking en daardoor ook een persoonlijk smaak-DNA dat op te sporen is door smaaktestafname”, aldus Goossens.

Smaaksturing is ook buiten België belangrijk. “In het zuiden van Italië droomt men over health-toerisme. Het eten moet dan ook aangepast zijn aan die specifieke toeristen”, vertelt Goossens.

We hebben in het recept voor traditioneel pizzadeeg het water voor een groot deel vervangen door versgeperst sinaasappelsap

Voor het experiment in Napels werd een kankerpatiënt met een smaakvoorkeur voor tijm als voorbeeld genomen. “We hebben in het recept voor traditioneel pizzadeeg het water voor een groot deel vervangen door versgeperst sinaasappelsap. Bovendien hebben we ook tijm in het deeg verwerkt, de basilicum weggelaten en de pizza overgoten met warme Italiaanse honing en gemarineerde tijm”, aldus Goossens.

Het resultaat werd voorgelegd aan een goed gevuld auditorium. “De eerste vier pizza’s waren onmiddellijk verdwenen. We hebben er nog een dertiental moeten bijmaken”, gaat hij verder.

Goossens hoopt in Rome hetzelfde te verwezenlijken. “Rome heeft een specifiek brood met een harde korst en stevig kruim. Onze nieuwe uitdaging is met Romeinse authentieke bakkers hetzelfde te doen met Romeins brood”, aldus Goossens.

Bron: Nieuwe Feiten

Lees ook: