Belgische overheid staat garant voor bouw Joodse nederzettingen

14 oktober 2011

Gisteren konden we in Terzake een indrukwekkende reportage over de zogenaamde 'bad bank' van Dexia bekijken. Deze bad bank kan in totaal op een staatswaarborg van ongeveer 90 miljard euro rekenen. Het zijn de Franse, Luxemburgse en Belgische overheden die daarvoor garant staan. België neemt de grootste waarborg voor zijn rekening : zij verlenen een back up van ongeveer 54 miljard euro.

 

Binnen de Bad Bank zit nog één opmerkelijke portefeuille: Dexia Bank Israël. De Israëlische afdeling van Dexia bank is geen onbesproken blad. Zij worden er immers van verdacht de bouw van de Joodse nederzettingen in Palestina te financieren, ondanks een belofte om dat niet te doen. Aangezien die Bad Bank nu een staatsgarantie heeft verkregen, is het logisch dat ook Dexia bank Israël door de Belgische staat gewaarborgd wordt. En onrechtstreeks staat de Belgische overheid dan ook garant voor de bouw van de Joodse nederzettingen.

 

Wat dan wanneer Dexia bank Israël zijn verplichtingen niet meer kan nakomen? Is het dan aan de Belgische overheid om die leningen bij te passen? En wordt de Belgische overheid dan ook eigenaar van Joodse nederzettingen in Palestina?

 

Lees en beluister ook :