Belgische in Parijs: "20 miljoen mensen worden heel zwaar getroffen"

15 oktober 2020
© Andrea Maschio (Unsplash)
“Iedereen begrijpt dat er iets moet gebeuren en dat er maatregelen moeten zijn, maar die zijn heel streng voor mensen die ‘s avonds werken en daarvan leven,” zegt de Belgische Geraldine Vandercammen die in Parijs woont in 'De Ochtend'.

Gisteravond kondigde de Franse president Emmanuel Macron nieuwe maatregelen aan om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Al zeker in Parijs (regio Île-de-France) en andere metropolen, waaronder Grenoble, Rijsel, Lyon, Marseille en Toulouse, gaat zaterdag een avondklok in tussen 21 uur en 6 uur. Die duurt minstens 4 weken.

Het is een zware klap voor het sociale leven en een hele zware morele en financiële schok.

“Dit treft natuurlijk heel veel mensen,” zegt Geraldine Vandercammen. “Het zijn toch wel 20 miljoen mensen die heel zwaar worden getroffen in Parijs, de agglomeratie rond Parijs en in acht andere grote steden. Het is wel een zware klap voor het sociale leven en een hele zware morele en financiële schok voor restauranthouders en eigenaars van cafés, theaters, opera’s, nachtclubs,... Vooral de mensen die ‘s avonds werken voelen zich geviseerd: mensen die al zo hard hebben afgezien in de voorbije maanden.”

De Franse president Macron roept ook op om zo veel mogelijk thuis te werken, maar voor mensen die werken in de horeca kan dat uiteraard niet: “Niet iedereen kan telewerken,” zegt Vandercammen, “dus dat is heel hard voor die mensen. En natuurlijk is het ook hard voor het sociale leven, maar dat is een andere zaak.”

Beluister het gesprek met Geraldine Vandercammen in 'De Ochtend':

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Lees ook:

Radio 1 Select