Belgische poolreiziger en avonturier Dixie Dansercoer (58) overleden tijdens expeditie op Groenland

8 juni 2021
In 2016 was Dixie Dansercoer te gast in 'De Bende van Annemie'
De bekende Belgische poolreiziger en avonturier Dixie Dansercoer is overleden. Hij ondernam meerdere expedities naar de Noord- en de Zuidpool. Het meest bekend is hij van zijn tocht in 1998 samen met Alain Hubert. Samen staken ze Antarctica (de Zuidpool) over. Dansercoer is 58 jaar geworden, hij overleed vannacht tijdens een expeditie op Groenland.

Op 4 november 1997 vertrokken Dixie Dansercoer en Alain Hubert op de voormalige Koning Boudewijnbasis aan de Zuidpool voor hun expeditie. Iets meer dan 3 maanden later, op 10 februari 1998, voltooiden ze hun tocht. Ze hadden iets meer dan 3.900 kilometer afgelegd.

De Zuidpool-expeditie in 1997-1998 was lang niet het enige pool-avontuur waar Dansercoer zich aan waagde. In 2002 probeerde hij samen met Alain Hubert de Noordpool over te steken in 100 dagen, maar dat doel konden ze niet bereiken. In 2007 zeilde Dansercoer naar de Zuidpool, in navolging van de beroemde Belgica-expeditie uit 1897 onder leiding van Adrien de Gerlache. In 2012 brak hij samen met Sam Deltour het wereldrecord van langste niet-gemotoriseerde expeditie op de Zuidpool. Ze verplaatsten zich op ski's en lieten zich voorttrekken door een kite, een soort parachute.

Dansercoer zou gisteravond zijn overleden tijdens een expeditie op Groenland, de omstandigheden zijn nog niet duidelijk. Hij is 58 jaar geworden.

Meer info op vrtnws.be

Herbeluister

In 2016 was Dixie Dansercoer te gast in 'De Bende van Annemie'. Toen sprak hij over de risico's van zijn vak, en zijn angsten. Herbeluister hier: