Belgische republikeinen

14 maart 2020
© Uitgeverij Polis
"Voor Vorst, voor Vrijheid en voor Recht" bekt een stuk beter dan het metrisch gewrocht "Voor President, voor Vrijheid en voor Recht". Maar dat kan toch niet de reden zijn waarom het jonge België in 1830 geen republiek werd maar een koninkrijk?

Tijdens de Belgische Omwenteling hebben radicale republikeinen een hoofdrol gespeeld. Zij leidden de rellen van augustus 1830, zij organiseerden de revolutie van september tegen de Nederlandse koning Willem I.

Geen haar op hun hoofd dat er aan dacht de ene koning te verjagen en die vervolgens te vervangen door een andere. Het nieuwe België moest een republiek worden, vonden de radicalen. 

Dat is niet gelukt, het liep anders. De republikeinen waren de ideologische verliezers van de Belgische Omwenteling. Rond 1848 was hun rol uitgespeeld.

In de geschiedschrijving bleef hun bijdrage onderbelicht. Els Witte heeft het allereerste boek geschreven over de Belgische Republikeinen.

Wie waren die radicale republikeinen? En waarom delfden ze het onderspit? Zaterdag in het enige restaurant van het land dat open blijft: Interne Keuken.

Beluister het volledige gesprek :