Belgische toeristen geëvacueerd door hevige bosbranden in Zuid-Frankrijk

27 juli 2017
In het zuiden van Frankrijk woeden nog altijd hevige bosbranden. Minstens 7.000 hectare bos is al verwoest. Zo'n 12.000 mensen zijn geëvacueerd, daarbij ook heel wat Belgen die op vakantie zijn in de streek. "We zijn in de auto gesprongen met de kinderen en we zijn beginnen rijden", getuigt Vlaming Joeri Nicolaas.

De branden woeden nu het hevigst op de heuvels rond Bormes-les-Mimosas, vlak aan de Middellandse Zee. Daar zijn nu al twee campings ontruimd. In totaal zijn zo'n 12.000 mensen geëvacueerd.

In Bormes-les-Mimosas en de naburige gemeenten zijn feestzalen en gemeenschapscentra opengesteld om mensen op te vangen. Daarnaast worden veel toeristen opgevangen bij gastgezinnen in de streek. Anderen brengen de nacht door op het strand, omdat het daar zeker veilig is.

"We zijn in de auto gesprongen en beginnen rijden"

Vlaming Joeri Nicolaas, die met zijn familie een vakantiehuisje gehuurd had, heeft door de evacuatie al enkele nachten niet meer in dat huisje kunnen slapen. "Rond 2 uur ’s nachts heeft mijn schoonmoeder ons gewekt", vertelt hij aan VRT-journalist Stijn Vercruysse.

"Er waren toeterende wagens die aan het rondrijden waren op het domein. Het was snel duidelijk dat er iets aan de hand was. We zijn buitengegaan en de buurman zei ook dat we moesten evacueren. We zijn in de auto gesprongen met de kinderen en we zijn beginnen rijden."

De eerste nacht heeft het gezin doorgebracht in een zaal van de gemeente. Daarna konden ze terecht bij een gastgezin dat spontaan een plaats heeft aangeboden. Normaal vertrekken ze maandag naar huis. "Maar ik weet het niet goed. We weten niet of en wanneer het huis weer wordt vrijgegeven, of we nog iets gaan terugvinden."

"Situatie verbetert"

Op een tiental plaatsen is er vuur in de Var, al zeker 7.000 hectaren bos zijn vernield. De 600 Franse brandweerlui hebben in de loop van gisterennamiddag versterking gekregen van drie extra Canadair-blusvliegtuigen. De hoop is nu dat de Mistral-wind zal gaan liggen, waardoor de branden meer onder controle kunnen worden gehouden.

In de loop van gisteravond en vannacht lijkt de toestand wat verbeterd. "De situatie is nog altijd intens als je kijkt naar het aantal actieve branden in het gebied. Ze verbetert, maar ik blijf voorzichtig omdat er morgen nog brandhaarden zullen zijn", zei de Franse premier Edouard Philippe gisteravond.

Ook in andere departementen: in Bouches-du-Rhône en in de Vaucluse, woeden hevige bosbranden, net als op het eiland Corsica.