Belgische vrouw komt om bij "laffe terreurdaad" in New York, 3 andere Belgen gewond

1 november 2017
In het zuiden van Manhattan, in de Amerikaanse stad New York, heeft een 29-jarige man met een pick-up truck meerdere fietsers en voetgangers aangereden. Daarbij zijn zeker acht doden en verschillende gewonden gevallen. Ook een Belgische vrouw is daarbij omgekomen, bevestigt minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR). Drie andere Belgen raakten gewond. De burgemeester van New York heeft het over een "bijzonder laffe terreurdaad".

"Het dodelijke slachtoffer is een vrouw uit de omgeving van Roeselare die op citytrip was met haar zus en moeder", zegt Reynders. Hij benadrukt dat de Belgische consul-generaal op dit moment ter plaatse is bij de familie van het slachtoffer. "We stellen alles in het werk om hen bij te staan."

De minister betuigde intussen ook zijn medeleven op Twitter. "Onze gedachten zijn bij haar familie en haar vrienden", luidt het.

Even later voegde Reynders eraan toe dat 3 andere Belgen gewond zijn geraakt. Het gaat om de vader, moeder en zoon van één gezin. Alle drie worden ze geopereerd. Over de ernst van hun verwondingen heeft Reynders geen informatie.

Man reed in op fietsers en voetgangers

De vermoedelijke aanslag was het werk van een 29-jarige man. Het is even na 15 uur (lokale tijd) ten noorden van Chambers Street gebeurd, in het zuiden van Manhattan. De man reed met een gehuurde pick-uptruck een weg op die voorbehouden was voor voetgangers en fietsers. Vervolgens heeft hij verschillende mensen aangereden.

De bestuurder reed daarna anderhalve kilometer verder in zuidelijke richting en kwam in aanrijding met een schoolbus. Daarbij zijn twee kinderen en twee volwassenen gewond geraakt, meldt de politie.

Toen de bestuurder daarna schreeuwend en zwaaiend met een lucht- en paintballgeweer uit de wagen sprong, werd hij neergeschoten door de politie. Hij werd vervolgens gearresteerd en overgebracht naar het ziekenhuis. Volgens ooggetuigen zou de verdachte "allahu akbar" (Arabisch voor "God is de grootste") hebben geroepen. Er zou ook een briefje zijn gevonden waarop staat dat hij handelde uit naam van terreurorganisatie IS.

Lees meer op vrtnws.be