Belgodyssee 2021: Over gevangenisjojo’s en dementors

5 december 2021
Belgodyssee? Dat zijn duo’s van laatstejaarsstudenten (de ene Nederlandstalig, de andere Franstalig) die twee weken lang samenwerken aan radioreportages en artikels (voor de geschreven pers en online). Allemaal dingen ze naar de hoofdprijs: een betaalde stage bij de VRT, de RTBF, Metro of L'Avenir. Dit jaar is het thema ‘Veerkracht’. Deze week maken we in ‘De Ochtend’ kennis met Liesa Pauwels en Eline Fauconnier.

Ons Belgodyssee-avontuur begon goed voor Eline, mijn franstalige partner, en ik. We hebben veel zin en veel ideeën. Misschien iets te veel, want een uur voor onze afspraak op de VRT om het thema vast te leggen, twijfelen we nog. Eline hakt uiteindelijk de knoop door: we gaan het hebben over het leven na de gevangenis.

Gefascineerd door het toen nog voor ons onbekende thema trekken we er op uit. Al snel wordt duidelijk dat onze reportages dag en nacht zouden verschillen. Waar ik het heb over transitiehuizen en veerkracht, zou zij het hebben over waarom veel gevangenen het zo moeilijk hebben na hun vrijlating. Ik over de uitzondering en zij over eerder de norm. Het Transitiehuis, is het enige van zijn soort en bevindt zich in Vlaanderen. Het Waalse Transitiehuis, waar Eline graag naartoe was getrokken, sloot al 1 jaar na opening wegens organisatorische problemen…

Wat een grote indruk op me nalaat is ons gesprek met Alain Grosjean in Luik. Hij is vrijwilliger bij een organisatie die gevangenen begeleidt. Na het interview zetten we hem af aan de gevangenis van Lantin. Daar vertelt hij ons dat als we even blijven staan, we de gevangenen kunnen horen roepen uit hun ramen. Naar elkaar en naar de wandelaars buiten. Soms gooien ze jojo's door hun ramen uit verveling. Het is zo’n triest gebouw dat je niet verbaasd zou zijn mochten er dementors uit de bewakingstorens komen vliegen. Dus wachten we voor de gevangenis, om toch maar het geluid van de gevangenen te kunnen opnemen voor de reportage.

Liesa Pauwels

Beluister de reportage van Liesa en Eline via Radio 1 Select.

Bekijk de foto's: 

Lees ook: