"Belgodyssee, een blind date over taalgrenzen heen"

1 november 2020
Salomé Mossakowska en Thomas Du Bois
Belgodyssee? Dat zijn duo’s van studenten (de ene Nederlandstalig, de andere Franstalig) die twee weken lang samenwerken aan radioreportages en artikels (voor de geschreven pers en online). Allemaal dingen ze naar de hoofdprijs: een betaalde stage bij de VRT, de RTBF, Metro of L'Avenir. Deze week maken we in 'De Ochtend' kennis met Thomas Du Bois en Salomé Mossakowska. Zij bestudeerden de impact van de coronacrisis op startende ondernemers.

Wat een fantastische twee weken! Ons Belgodyssee-avontuur begon dit jaar online. Vol spanning ontmoette ik mijn Franstalige partner Salomé in een videogesprek met alle 14 kandidaten. Buiten haar naam en haar fotootje in Zoom wist ik helemaal niets over Salomé. Enkele dagen later spraken we voor het eerst af in café Belga in Brussel en dat voelde wat aan als een blind date. Gaan we elkaar wel leuk vinden? Hebben we dezelfde interesses? Welke taal zullen we spreken?

Gelukkig voelde het meteen alsof we elkaar al jaren kenden. We hebben dezelfde humor en waren het meteen eens over het onderwerp van onze reportages: de gevolgen van de coronacrisis voor startende ondernemers. Is het wel een goed idee om nu een zaak te starten? De jury keurde ons idee goed! Tijd om aan de slag te gaan en onze reportages voor te bereiden.

Op woensdag trokken we eropuit en reden 237 km door de drie landsdelen. Van Antwerpen naar Gent over Brussel tot Mont-Saint-Guibert. We leerden heel wat starters kennen en het viel ons op hoe strijdlustig ze waren. Ze probeerden allemaal hun voordeel te halen uit deze moeilijke periode. Heel inspirerende verhalen!

Door de sluiting van cafés en restaurants konden we nergens terecht tussen de interviews door. Dus besloten we om onze auto om te toveren tot een kantoor. We bereidden er onze gesprekken voor, belden onze contactpersonen op en schreven een plan uit voor onze video. De lange reportagedag sloten we af als échte Belgen, met een groot pak friet.

Salomé, merci voor de fantastische twee weken. Merci om me Brussel beter te leren kennen. En merci voor de constante slappe lach in de auto. Ik had me geen betere partner kunnen wensen. C’était nickel! 

Thomas Du Bois

Wie zijn Thomas en Salomé? Bekijk de video:

Lees ook: