Belgodyssee: een coworking van twee copines!

8 november 2020
© Kaat Willems, Philipinne Wambersie
Belgodyssee? Dat zijn duo’s van laatstejaarsstudenten (de ene Nederlandstalig, de andere Franstalig) die twee weken lang samenwerken aan radioreportages en artikels (voor de geschreven pers en online). Allemaal dingen ze naar de hoofdprijs: een betaalde stage bij de VRT, de RTBF, Metro of L'Avenir. Deze week maken we in 'De Ochtend' kennis met Kaat Willems en Philipinne Wambersie. Zij bestudeerden de impact van het coronavirus op coworking spaces.

Ons Belgodyssee-avontuur begint op de selectiedag in Brussel op 2 oktober 2020. Ik sta als allerlaatste kandidate tegenover de 14-koppige jury en haast me daarna naar een plaatselijke koffiebar. Als ik word geselecteerd, ontvang ik dadelijk een sms om deel te nemen aan de zoom-meeting. Ik bestel mijn koffie en ping: ik ben erbij! Geluk ten top.

De jury feliciteert ons, kondigt de duo’s aan en vertelt dat ze ‘dreamteams’ hebben samengesteld. Inderdaad, mijn duo-partner is Philippine: masterstudente journalistiek, die de kneepjes van het vak kent. Dat lijkt een goede match te zijn met mijn sociologische expertise. We videobellen heen en weer om een invalshoek binnen het thema ‘(verborgen) gevolgen van corona’ te kiezen. Startend van een herkenbaar iets waar we momenteel allemaal mee geconfronteerd worden, telewerk, beginnen we te brainstormen over de toekomst van coworking spaces hierin.

We denken hiermee een boeiend thema gevonden te hebben en stellen het dan ook enthousiast samen voor aan de redactie. Oef! Het valt in de smaak. Tijd om onze telefoons boven te halen en rond te bellen om onze interviews te bevestigen. We zijn ambitieus en hebben in plaats van één ‘interviewdag’ er drie ingepland! We beginnen in Leuven, waarbij we experten hun kritische blik vragen op de coworking spaces in de context van de corona-pandemie. De volgende dag hoppen we van de ene naar de andere coworking space in Brussel. Zoals het een beginnende journalist betaamt, leren we veel bij doorheen de dag. Gevolg: we keren een dag later toch nog even terug naar één van de coworking spaces. Zo zijn we zéker dat we het juiste materiaal hebben verzameld om er een boeiende en genuanceerde reportage van te maken!

Na die drukke dagen van trein op en af, metro in en uit, plannen we dagje montage in Louvain-la-Neuve. Dat vind ik één van de mooiste dingen aan Belgodyssee: je switcht continu van omgeving, mindset en taal. Dat maakt dat je echt in het avontuur gezogen wordt: ondanks de lockdown lijkt de hele wereld door te draaien, maar jij voelt je voor twee weken een échte journalist. Een geweldige ervaring om nooit te vergeten!

Kaat Willems

Wie zijn Kaat en Philippine? Bekijk hier de video:

Bekijk hier de foto's:

Lees ook: