"Belgodyssee voelt aan als een rit in een achtbaan: Mag ik nog een keer?”

18 oktober 2020
Maël Arnoldussen, Peter Decuypere en Maxine De Wulf Helskens
Belgodyssee? Dat zijn duo’s van laatstejaarsstudenten (de ene Nederlandstalig, de andere Franstalig) die twee weken lang samenwerken aan radioreportages en artikels (voor de geschreven pers en online). Allemaal dingen ze naar de hoofdprijs: een betaalde stage bij de VRT, de RTBF, Metro of L'Avenir. Deze week maken we in 'De Ochtend' kennis met Maxine De Wulf Helskens en Maël Arnoldussen. Zij bestudeerden de impact van het coronavirus op het nachtleven.

Op maandag 5 oktober ontmoet ik mijn Franstalige partner (RTBF) Maël voor het eerst in het Brusselse cafeetje Léopold Presse. Straks worden we verwacht op de publieke omroep om ons idee voor de Belgodysseereportage voor te stellen.

Twee spannende dagen

Maël en ik zijn het eerste duo voor de wedstrijd, maar dat we weten nog maar twee dagen. Ons enthousiasme maakt al snel plaats voor een klein beetje paniek. Een originele invalshoek vinden voor het thema de ‘impact van corona’ op zo een korte tijd is niet eenvoudig.

Met een kopje koffie bespreken we leuke invalshoeken en al snel zetten we koers naar de openbare omroep. Maël en ik kiezen voor een ambitieus onderwerp. Te ambitieus. Dinsdagnamiddag beslissen we na anderhalve dag rondbellen dat we voor een ander thema moeten kiezen.

Reportage

Mijn teleurstelling is groot, maar op korte tijd slagen we er toch nog in goede bronnen te contacteren voor onze nieuwe invalshoek. De volgende dag trekken we naar Antwerpen voor een interview met eventexpert Peter Decuypere, gaan we op bezoek bij de Brusselse nachtclub C12 en verwelkomt Kong DJ ons op zijn appartement met prachtig uitzicht in Schaarbeek. 

De impact van corona op het nachtleven is een onderwerp dat me aangenaam verrast en mijn teleurstelling is dan ook snel verdwenen. Ik ben gefascineerd door de veerkracht en het creatief denken van de eventspelers.

Team Maxine & Maël

Niet alleen bekijk ik de sector van het nachtleven nu vanuit een ander perspectief, maar ook geniet ik van de samenwerking met Maël. Zijn audiovisuele vaardigheden zijn een perfecte match voor mijn ervaring in de geschreven journalistiek. We vullen elkaar aan en kunnen het goed met elkaar vinden.

Daarnaast biedt Belgodyssee mij ook de kans om Brussel beter te leren kennen terwijl ik mijn journalistieke vaardigheden bijschaaf. Die overweldigende twee weken gevuld met prachtige kansen razen voorbij. Daarom voelt Belgodyssee een beetje aan als een rit in een achtbaan. Leuk, spannend, maar veel te snel gedaan. Mag ik nog een keer?

Maxine De Wulf Helskens

Wie zijn Maxine en Maël? Bekijk de video:

Bekijk de foto's: