"Belgodyssee, wat een avontuur!"

9 november 2019
"Een grote overwinning." Kamiel Hammenecker blikt enthousiast terug op zijn Belgodyssee-avontuur: de wedstrijd waarin 7 duo’s van laatstejaarsstudenten (de ene Nederlandstalig, de andere Franstalig) twee weken lang samenwerken aan radioreportages en artikels.

Hoe heeft Kamiel Hammenecker het hele Belgodyssee-gebeuren beleefd? Zijn verslag:

Belgodyssee, wat een avontuur! Het begint allemaal met een leuke verassing. Op het einde van de selectiedag krijg ik te weten dat ik een duo vorm met Arnaud Bruckner, die ik wellicht al ken, aangezien hij werkt bij BX1, waar ik mijn stage loop. Tijdens het aperitiefje samen met alle geselecteerden begreep ik al snel dat het makkelijk zou zijn om samen te werken met Arnaud. Wij hebben dezelfde ideeën en hebben er zin in.

We besloten om het te hebben over een nieuw regeringsakkoord. De Brusselse regering wil dat tegen 2035 30% van de groenten en fruiten in Brussel ook uit Brussel of de randgemeenten komen. De jury keurt ons idee goed! We hebben er zin in en we gaan er alles voor doen om er een mooie reportage van te maken. We zijn chaud.

We verliezen geen tijd. Maandag nemen we onze presentatievideo al op, op een daktuin in Woluwe. Ondertussen nemen we contact op met verschillende stadsboerderijen, landbouwers en experts. En in een paar dagen was alles gefixt.

Wat voor mij een grote overwinning is, is het feit dat de deelnemers van onze reportages, zowel de mijne als die van Arnaud, bijna dezelfde zijn. Wij hebben steeds tweetalige mensen kunnen vinden, ofwel verschillende mensen, maar die voor dezelfde organisatie werken. Dit zorgt ervoor dat onze reportages bijna hetzelfde zijn: dezelfde mensen en organisaties komen erin voor. Ik was nogal verrast over het aantal tweetalige mensen dat wij ontmoet hebben en met wie wij zorgeloos een gesprek konden voeren, zowel in het Frans als in Nederlands. Het deed me er ook bij stilstaan dat België een bijzonder land is en over bijzondere rijkdommen beschikt.

Onze week verliep supergoed (en supersnel). Wat ik me het meest ga herinneren zijn de tomaten die wij steeds kregen van de groentetelers en die vervolgens verpletterd werden in de sportzak van Arnaud. Ook de opname van 'Grandeur Nature' van de RTBF blijft me bij: Arnaud struikelde twee keer na elkaar en bleef toch spreken alsof er niets aan de hand was. Mijn droom is dat ze dit niet 'wegknippen' uit de uitzending.

Dankjewel Arnaud, voor die grote momenten en omdat je 'jouw klasse kon bewaren' in alle omstandigheden.

Beluister de reportage van Kamiel Hammenecker:

Lees ook: