Beloega gespot in de Seine: "Heel opmerkelijk, want die leeft vooral in arctisch gebied"

4 augustus 2022
Een witte walvis, ook een beloega genoemd, is afgedwaald naar de Seine, een rivier in Frankrijk. De autoriteiten waarschuwen de bevolking om het zeezoogdier, dat normaal gezien in arctische en subarctische wateren leeft, niet te benaderen.

De witte walvis, ook wel een beloega of witte dolfijn genoemd, is een beschermd zeezoogdier dat normaal leeft in arctische en subarctische wateren. Al kan het al eens gebeuren dat ze soms afdwalen naar zuidelijke wateren. Zoals nu de Seine, in het noorden van Frankrijk.

Niet gevreesd, want beloega's kunnen tijdelijk overleven in zoet water. Zijn gezondheidstoestand wordt onder de loep genomen om zijn overlevingskansen te optimaliseren. De bevolking wordt op het hart gedrukt door de autoriteiten het dier niet te benaderen om het niet op te jagen.

Het is niet de eerste keer dat de Seine speciaal bezoek krijgt. In mei zwom nog een verdwaalde en ernstig zieke orka in de rivier. Hij stierf een natuurlijke dood nadat pogingen om hem terug naar zee te leiden waren mislukt.

Een maand later werd een dwergvinvis, ook een walvisachtige, waargenomen in de Seine die enkele dagen later zijn weg terugvond naar de zee.

Bron: vrtnws.be en De ochtend