Beloningen en Bounty Hunters

7 oktober 2019
Wolvin Naya is al dik vier maanden spoorloos. Dood, vermoedt men. Maar door wie? Dat is het grote raadsel deze dagen. Een raadsel, dat als u het kan u oplossen, sinds vorige week 30.000 euro kan opbrengen. Want dat is de beloning die voor de doorslaggevende tip uitgereikt zal worden. De Wereld van Sofie over beloningen en bounty hunters.

Van waar kwam het idee om eerst 20.000, daarna zelfs 30.000 euro uit te loven voor wie doorslaggevende tips in de zoektocht naar Naya kan geven? Heeft het al tips opgeleverd? Een gesprek met Jan Loos van Landschap vzw.

Reporter Brecht Devoldere rukte na het nieuws over de beloning meteen uit naar Limburg, naar de plaats waar Naya voor het laatst gespot is. Kwam hij veel andere “bounty hunters” tegen?

Zijn we meer geneigd in actie te schieten als er (veel) geld mee gemoeid is? Wanneer is het in algemeen nuttig om beloningen in de vorm van geld te beloven? Hoe groot moet een bonus of premie zijn om effectief te zijn? En, kan die ook té hoog zijn? Xavier Baeten is expert beloningen aan de Vlerick Business School.

Een beeld dat we kennen uit Westernfilms : een affiche met de kop van een outlaw en de boodschap “wanted: dead or alive” met eronder het bedrag van de beloning. En dan is er de premiejager of bounty hunter die uit is op het geld en achter de boef aangaat. De Premiejager, het lijkt oer-Amerikaans, zeker als het om de tijd van het wilde westen gaat. Steven De Foer, journalist bij De Standaard, is Amerikakenner en werkt aan een boek over ‘de Amerikanen’.

Nog zeer Amerikaans is het “‘rewards for justice”-systeem dat in 1984 op poten werd gezet. De meest gezochte terroristen krijgen een prijs op hun hoofd opgekleefd. Wie hen kan vinden, kan tot 25 miljoen dollar verdienen. De VS doen er eerder geheimzinnig over en geven er geen echte cijfers over vrij. Maar volgens de cijfers die er wel zijn, zou het een positief effect hebben op het aantal terroristen dat aangegeven wordt? Een gesprek met Annabell Van den Berghe, journalist en Midden Oosten-specialist.

Een “Bug Bounty Hunter”, dat is Inti De Ceuckeleire dan weer! Hij gaat op zoek naar fouten in computersystemen. Een hacker dus eigenlijk. Maar het zijn bedrijven zélf die via beloningen hackers aanmoedigen om fouten in hun systemen te ontdekken. Hoe lucratief is dat eigenlijk, het leven van een “bug bounty hunter”?
 

Radio 1 Select