Bemiddelingsrol voor Europese Unie in Korea-crisis?

5 september 2017
Volgens minister van buitenlandse zaken Didier Reynders is het tijd voor een dialoog met Noord-Korea. Dat zei hij in "De Ochtend". Daarin kan de Europese Unie een cruciale rol spelen. Op voorwaarde dat China erbij betrokken is.

De oplopende spanning rond Noord-Korea is bijzonder gevaarlijk, dat denkt ook minister Reynders. Maar dreigen met militaire actie, zoals president Trump doet, is geen oplossing. Ook strengere sancties zijn niet voldoende. Het is tijd voor een politieke en diplomatieke aanpak. En daarin ziet Reynders een rol weggelegd voor de Europese Unie. Mét de inbreng van China.

"Ik denk aan een bemiddelingsrol zoals we die ook gespeeld hebben in Iran" zegt Reynders. "Ook Iran dreigde ermee om nucleaire wapens in te zetten, tegen Israël bijvoorbeeld. De Europese Unie heeft toen een zeer belangrijke bijdrage geleverd om een nucleair akkoord te bereiken." Reynders ziet dezelfde mogelijkheid voor Noord-Korea.

"Als een rechtstreeks gesprek tussen Noord-Korea en de VS onmogelijk blijkt, kan de EU de rol van bemiddelaar op zich nemen. Maar dat is alleen mogelijk als China meewerkt. En dus moeten we meer druk op China uitoefenen" zegt Reynders nog. "Ik ben er niet zeker van dat het mogelijk is. Maar we moeten het proberen. Het is de enige weg."

Bron: vrtnws.be