'Ben ik een goede moeder?'

6 mei 2017
"Er bestaat geen enkele moeder die zich nooit de vraag heeft gesteld: ben ik een goede moeder?", zegt Marijke Libert. Zij ging het vragen aan 100 moeders. Dat leidde tot een hele reeks openhartige, pertinente, vaak heel emotionele verhalen, die ze bundelde in een boek.

Alle moeders kregen dezelfde beginvraag voorgelegd, vertelt Marijke Libert: wanneer is jouw moedergevoel ontstaan? En dat blijkt al enorm te variëren: sommigen wisten al als jong meisje heel zeker dat ze moeder wilden worden, of voelden zich al vroeg in de zwangerschap ernorm verbonden met hun baby. Maar er zijn ook andere uitersten: moeders die pas na een jaar voelden dat het goed zat tussen henzelf en hun kind.

Dat moedergevoel is er niet zomaar op afroep.

Die beginvraag dwong moeders ook om meteen diep in hun gevoel te duiken. Want het mocht geen boek met theorieën over opvoeding en dergelijke worden, zegt Marijke Libert.

Het moet over moeders gaan en hun hart, hun buik, hun instinct en hun wezen.

En één ding hadden al die moeders gemeen: ze zeiden allemaal dat éne zinnetje. "Ik heb mijn best gedaan." Of ze nu uit kansarmoede kwamen of carrièretijgers waren, of ze huismoeder waren, een psychiatrisch verleden hadden: dat ene zinnetje kwam altijd terug. Soms waren ze erg kritisch over zichzelf, of over bepaalde periodes in hun leven waarin het minder goed ging. Maar uiteindelijk gaven alle moeders zich een behoorlijk goed cijfer.

Marijkes eigen verhaal staat ook in het boek, opgetekend door haar zoon. "Dat was heel intens. We hebben samen zitten huilen." Dat gebeurde bij die 100 moeders trouwens wel vaker: "Ik heb maar zelden zoveel huilende mensen tegenover mij gehad als de afgelopen maanden. Als je in de ziel gaat van zo'n vrouw, dan raak je hen, en dan komen de tranen." Soms om hele zware verhalen, bijvoorbeeld een moeder die verstoten werd door haar kind. Maar soms ook om kleine dingen, of om verdoken schuldgevoelens. 

Eén opvallend verhaal in het boek is dat van de moeder van Jordy, de jongen met een instellingsverleden die vorige zomer stierf door ontbering in de Blaarmeersen in Gent.

Ik heb alle verhalen, ook dat van haar, opgetekend zonder te oordelen. Ik heb gewoon geluisterd. Urenlang. Dat was de eerste keer, zei Jordy's moeder, dat ze niet veroordeeld werd.

Opvallend: heel weinig moeders begonnen spontaan over hun partner en diens rol. Maar die vaders kwamen wel opvallend vaak 'toevallig' binnen, en vroegen zelf wanneer zij geïnterviewd zouden worden. Ze stellen zich die vraag ook, maar anders. Hoe precies? Dat moet Marijke Libert nog een beetje uitzoeken. 

'Ben ik een goede moeder?' van Marijke Libert is uitgegeven bij Manteau, en ligt vanaf woensdag 10 mei in de boekhandel.