Ben je aan het strijken? Proficiat, je bent wellicht een gelukkig mens

7 september 2016
Ben je silicone aan het spuiten rond een douchecabine? Aan het strijken? Een antiek kastje aan het opschuren? Proficiat. Je bent wellicht een gelukkig mens. Dat blijkt uit onderzoek aan de beroemde Harvard-universiteit.

“Wat zijn jullie precies aan het doen? En hoe goed voel je je?” Die vragen stelden onderzoekers van de Harvard Universiteit aan een grote groep mensen, via hun smartphone.

En wat blijkt? Mensen die positievere gevoelens ervaren, zijn een paar uur later meer geneigd om vervelende klusjes op te knappen. Wanneer mensen negatievere gevoelens ervaren, zijn ze eerder geneigd om plezantere activiteiten te gaan uitvoeren. Sporten of wandelen bijvoorbeeld.

“Mensen die positievere gevoelens ervaren hebben meer energie” verklaart psycholoog Maarten Vansteenkiste (UGent) het fenomeen in Nieuwe Feiten.

“Vervelende activiteiten worden niet altijd als een verplichting ervaren” wil hij er wel nog aan toevoegen “Mensen zien er ook de noodzaak van in. Vervelende taakjes zijn ook belangrijk en zinvol”.