Ben je echt minder productief als de verwarming een graadje lager staat?

16 december 2020
© Alex Kotliarskyi (Unsplash)
Elektriciteitsproducent Engie zegt in een reclamespotje al een tijdje dat je je maar beter goed kan verwarmen, omdat je productiviteit flink daalt bij 15°C of minder. “Kan eens iemand uitzoeken of die bewering wel klopt, want ik werk graag in frisse temperaturen”, liet Jan Hautekiet weten. 'Nieuwe Feiten' zocht het uit.

‘Wist je dat bij een temperatuur onder de 15 graden de productiviteit van de mens aanzienlijk daalt? Wie iets wil bereiken, kan zich maar beter goed verwarmen.’ Dat is de boodschap van het reclamespotje.

Jan Hautekiet vraagt zich in 'Nieuwe Feiten' af of je echt minder productief bent in koudere temperaturen.

“Ik heb het gevoel dat ik me frisser voel als het ook frisser is. Ik heb 40 jaar in het VRT-gebouw gewerkt, en voelde me daar vaak een bewoner van het reptielenkot in de Zoo. Dat was absoluut niet bevorderlijk voor mijn productiviteit.”

Om de proef op de som te nemen, haalt Hautekiet er een thermometer bij. “Het is nu 17,9 °C in mijn bureau. Ik heb die koelte nodig om mijn hoofd scherp te houden.”

Jan Hautekiet
Jan Hautekiet

"Bij temperaturen lager dan 18 °C daalt je productiviteit"

Maar zowel het reclamespotje als Jan Hautekiet hebben gelijk, zegt professor Arbeidsgeneeskunde Lode Godderis (KU Leuven) in 'Nieuwe Feiten'.

“Onderzoek toont aan dat je productiviteit daalt met 6 à 7% bij temperaturen tussen 10 en 18 °C. Onder de 10 °C daalt je productiviteit met 14 tot 15%.”

“Productiviteit is natuurlijk een algemene term”, zegt professor Godderis. “Het is zinvol om een onderscheid te maken tussen complex werk en werk dat je wat meer routinematig kan uitvoeren. Voor bijvoorbeeld inspectietaken zijn koude temperaturen ideaal. Uit onderzoek blijkt dat je iets alerter bent bij koude temperaturen, omdat die koude een stressreactie veroorzaakt in je lichaam. Je lichaam maakt van bepaalde hormonen grotere hoeveelheden aan, waardoor je sneller reageert en iets meer gefocust bent. Maar voor geheugentaken of het ontwikkelen van redeneringen heb je baat bij iets hogere temperaturen. Koude is geen aangenaam gevoel en leidt de aandacht af. Dat is nefast als je een beroep moet doen op je geheugen.”

Uit onderzoek blijkt dat je iets alerter bent bij koude temperaturen, omdat die koude een stressreactie veroorzaakt in je lichaam. Maar voor geheugentaken heb je baat bij iets hogere temperaturen.

"Werken bij 21 tot 23 °C is ideaal"

“Voor de meeste mensen is een kantoortemperatuur tussen de 21 en 23 graden ideaal”, besluit professor Godderis. “Je maakt minder fouten omdat je niet afgeleid bent door de koude, maar het is nog altijd fris genoeg om je lichaam alert te houden.”

Tot slot geeft professor Godderis nog mee dat te hoge temperaturen ook nefast zijn voor de productiviteit. “Complexere taken ga je minder goed uitvoeren bij 26 graden WBGT.”

Lees ook: