Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

Ben je een loser als je geen carrière maakt?

vr 6 mrt. - 10:26

Wees eens heel eerlijk. Doe je de job die je vandaag doet heel graag? Heb je het gevoel dat je krachtig staat, elke dag met je talenten aan de slag gaat en dat je echt met goesting gaat werken?
Vrouw aan bureau

Sterker nog, zou je de job die je nu doet ook graag doen als je er geen geld voor zou krijgen?

“Heel wat mensen zitten in een gouden kooi. Ze gaan werken, het werk is niet helemaal hun ‘goesting’, maar het verdient goed en de voorwaarden zijn ok, dus ze blijven doen wat ze doen”, vertelt Dr. Tanja Verheyen, expert Demotie aan de VUB, in de Universiteit van Vlaanderen.

Hoe komt het dat we bij die ene werkgever blijven terwijl die ons niet gelukkig maakt?

“Dat is toch wel een beetje gek”, gaat ze verder. “Hoe komt het dat we bij die ene werkgever blijven terwijl die ons niet gelukkig maakt?”

Lineaire carrière

“Voor de jaren 80 leefde het idee van de lineaire carrière heel sterk. Als werknemer kon je enkel en alleen omhoog gaan. Je ging trouw zweren aan één, maximum twee werkgevers voor de rest van je leven, en in ruil zou die werkgever je loyaliteit en inzet belonen met een goed loon en geregeld een promotie. De werknemer hoefde niet na te denken over zijn carrière, dat deed de werkgever wel.”

Grenzeloze carrière

“Vanaf de jaren 80 zijn mensen beginnen gaan voor een grenzeloze carrière. Ze werken bij verschillende bedrijven en willen vooral zinvolle dingen gedaan hebben aan het einde van hun werkdag. Het contact tussen de werkgever en werknemer verandert ook. Werknemers zullen bij de werkgever blijven zolang ze zinvol werk verrichten, iets kunnen leren en ervaring kunnen opdoen.”

“Je krijgt als individu een volledig andere job. Niets is eenvoudig of duidelijk, je moet zelf nadenken, bijleren en multitasken. Maar dat maakt alles heel ingewikkeld.”

Ratrace

“Sindsdien gaan we allemaal heel hard mee in dat verhaal. We projecteren het ook op onze kinderen, ze moeten goed studeren, 9/10 of 10/10 halen, zodat ze een goed diploma hebben en mee kunnen doen aan de ‘ratrace’. Eén diploma is niet genoeg, je moet er meteen twee hebben. En ga ook maar die buitenlandse ervaring doen, want dat geeft je nog meer kansen op de arbeidsmarkt.”

De druk wordt alsmaar groter en mensen worden ziek, krijgen stress en een burn-out

“Daardoor zien we de druk alsmaar groter worden en mensen worden ziek, krijgen stress en een burn-out. Wanneer die mensen terugkeren naar de werkvloer zie je ze vaak een stap terug zetten in hun carrière, een demotie.”

Demotie

“Heel wat mensen zien een demotie als het omgekeerde van succes, een mislukking. Hoe erg is dat? Er hangt heel wat negativiteit rond demotie en dat is enorm spijtig. Want het houdt heel wat opportuniteiten in zich.”

“Als je even een stapje terugzet in je carrière komt er tijd vrij voor andere dingen, bijvoorbeeld een nieuwe studie, meer tijd met je gezin, nieuwe collega’s en uitdagingen.”

Als je een stap terug neemt ben je je talenten toch niet kwijt?

“Dus ben je een loser als je geen carrière maakt? Neen. Als je voor een demotie kiest en een stap terug neemt ben je je talenten toch niet kwijt?”

Bekijk het volledige college met Dr. Tanja Verheyen:

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet