Ben jij bereid meer te betalen om een betere ouderenzorg te garanderen?

18 oktober 2017
“Ofwel dragen we allemaal meer bij aan de Vlaamse zorginstellingen, ofwel moeten we ermee leren leven dat ouderen in onze samenleving niet goed verzorgd worden.” Dat zegt Peter Degadt vandaag in Knack.

Degadt is gedelegeerd bestuurder van Zorgnet-Icuro, het grootste netwerk van Vlaamse ziekenhuizen, instellingen voor geestelijke gezondheidszorg en woonzorgcentra.

Eind dit jaar gaat Degadt met pensioen, maar niet zonder eerst zijn visie nog een laatste keer op papier te zetten in het boek Kiezen is winnen - een kompas voor keuzes in de zorg.

In het boek pleit Degadt voor een aantal zaken: hij wil dat er minder gefocust wordt op de economisering van de zorg. Met de komst van het Persoonsvolgend budget (PVB) kan je zorg kopen zoals je in een supermarkt voedsel koopt. Zorg dreigt een heel gewoon commercieel product te worden. Degadt is voorstander voor een vermaatschappelijking van de zorg -al houdt hij niet van het woord.

Daarnaast wijst Degadt er ook op dat we met z’n allen meer zullen moeten betalen voor de welzijnssector. “Ofwel dragen we allemaal meer bij, ofwel aanvaarden we dat ouderen in onze samenleving worden verwaarloosd”, zegt hij in Knack. En dat ouderen niet altijd even goed verzorgd worden in een woonzorgcentrum, bleek vorige week nog maar eens uit een Pano-reportage.

Reageer

  • Ben jij bereid om meer te betalen aan de Vlaamse sociale bescherming om er zo voor te zorgen dat alle ouderen goed verzorgd worden?

Radio 1 Select