Ben jij lid van een jongerenpartij?

11 februari 2016
Jong VLD schaft de partijkaart af. En niet alleen de papieren versie verdwijnt; het hele principe van politiek lidmaatschap is volgens hen achterhaald. "Deze generatie heeft een veel breder interesseveld en staat zelden nog achter één bepaald gedachtegoed." Akkoord met die redenering?

"Wij willen een meer open partijstructuur. Je kan je eigen pijlers alleen maar versterken door je open te stellen voor andere invloeden", zegt het bestuur van Jong VLD.

Op de website lezen we: "Lidkaarten zijn in de eerste plaats niet meer van deze tijd. (...) Het verdwijnen van de lidkaart past ook in een bredere tendens waarbij het maatschappelijk engagement van jongeren snel evolueert. Bij hun politieke voorkeuren wordt er steeds minder belang gehecht aan uiterlijke kenmerken van lidmaatschap. Wie jongeren vandaag wil bereiken, moet vooral een duidelijk ideologisch profiel bieden."

 

Hautekiet vroeg meer uitleg aan Maurits Vande Reyde (voorzitter JongVLD). Ook politicoloog Joris Boonen (KU Leuven) reageerde:

Jongeren willen niet meer op 'n traditionele manier deelnemen aan politiek

 

Ook jouw mening was welkom:

REAGEER

Ben jij (als jongere) in het bezit van een partijkaart? Waarom wel of niet?

Zou je graag vrijblijvend ‘lid’ zijn van meerdere partijen?