Ben Weyts: "Dit is het finale scenario, ik aanvaard de kritiek"

28 mei 2020
© Radio 1
De knoop over het onderwijs is gisterenavond laat dan toch doorgehakt. Maar door de communicatie vorige week en de verwarring die erop volgde waren veel leerkrachten en directies het noorden kwijt. Minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) kreeg dan ook heel wat kritiek over zich heen. Die aanvaardt hij, vertelt hij in 'De Ochtend'.

Het is nu officieel: kleuters mogen vanaf 2 juni opnieuw naar school, leerlingen uit het lager onderwijs moeten nog enkele dagen langer wachten, tot 5 juni. Opvallend: de 1,5 meter afstand tussen de leerlingen hoeft niet meer bij kleuters of leerlingen uit de lagere school. De klassen mogen bovendien volledig samenblijven als 'contactbubbel'.

"Dit is het finale scenario. Ik aanvaard de kritiek, maar het minste dat je kan zeggen over het voorstel van vrijdag is dat het zaken in beweging gezet heeft" zegt minister Ben Weyts in 'De Ochtend'. "Maar ik vraag vergiffenis en excuses aan leerkrachten en directies." Zij waren heel hun puzzel al opnieuw aan het leggen, en zullen die oefening nu nog eens mogen doen."

Dit is het finale scenario, ik aanvaard de kritiek.

Weyts benadrukt dat er tot vorige week geen toegeving mogelijk was over de regel van 4 vierkante meter per leerling, waardoor meer leerlingen naar school sturen per definitie heel moeilijk was. "Nu is men wel bereid om die versoepeling toe te laten. Dat was wel heel belangrijk. De klas wordt de contactbubbel, we keren eigenlijk terug naar de klassen van voor corona, met bepaalde veiligheidsmaatregelen uiteraard. Het is nu veel doenbaarder om het allemaal ter realiseren en perspectief te bieden voor alle leerlingen, ouders en leerkrachten."

Het is nu veel doenbaarder om het allemaal te realiseren en perspectief te bieden voor alle leerlingen, ouders en leerkrachten.

Maar waarom dan nog die twee data, van 2 en 5 juni. Daarover zegt Weyts heel kort: "5 juni is het resultaat van een compromis, dat geef ik toe."

Toch wordt het hoe dan ook niet evident. "De schoolpoort zal nu de bottleneck zijn. We vragen aan de ouders om de regels te respecteren. Leerkrachten moeten in alle contacten met volwassenen een mondmasker dragen, en we vragen ook aan de ouders om daar rekening mee te houden. Waarschijnlijk zal er in veel scholen ook per leerjaar een apart beginuur komen."

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Lees ook: