Ben Weyts: "Hopelijk na de paasvakantie in alle scholen speekseltesten"

6 maart 2021
Elke zaterdag interviewt VRT-journalist Michaël Van Droogenbroeck een politicus die in de schijnwerpers staat of een cruciale rol speelt in de politiek. Een gesprek over politiek, maar tegelijk ook “weg van de Wetstraat”, met aandacht voor persoonlijke verhalen. Vandaag is Vlaams minister voor Onderwijs Ben Weyts (N-VA) aan de beurt.

Na de paasvakantie zullen - als de coronacijfers dat toelaten - alle leerlingen weer voltijds naar school kunnen gaan. Dat heeft het Overlegcomité aangekondigd. Sinds midden november krijgen leerlingen uit de tweede en derde graad van het middelbaar maar één week op de twee les op school.

Om dat voltijdse contactonderwijs veilig mogelijk te maken, wil Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) ook speekseltesten inzetten voor leerkrachten. Vanaf volgende week start daarvoor een proefproject met 10 scholen in 3 proefregio's, zegt hij in een interview met Michaël Van Droogenbroeck in 'De Ochtend'.

Het grootste probleem is de logistieke operatie

"Leerkrachten kunnen zichzelf dan testen met een speekseltest. Dat is vooral vanuit preventief oogpunt interessant, om ons onderwijs nog veiliger te maken en onze leerkrachten te beschermen." Weyts hoopt zelf dat dat na de paasvakantie in het hele Vlaamse onderwijs kan worden uitgerold. Maar hoe dat in de praktijk zal verlopen en wie die speekseltesten zal leveren, daarover is nog geen duidelijkheid. "Het grootste probleem daar is de logistieke operatie: nu met 3 proefregio's is dat behapbaar. Maar wanneer je spreekt over 4.000 Vlaamse scholen - 200.000 leerkrachten - waar overal eenmaal per week speekseltesten moeten worden geleverd, is dat minder makkelijk."

Bij een speekseltest dient er gespuwd te worden in een recipiënt. Waals minister-president Elio Di Rupo (PS, foto) deed het in november al eens voor toen de test wekelijks werd ingezet voor personeel in de woonzorgcentra.

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend.

Bekijk hier het volledige interview:

Lees ook: