Ben Weyts: "Scholen beslissen zelf of ze schakelen naar afstandsonderwijs"

28 oktober 2020
© Dirk Waem (Belga)
Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) is niet meteen van plan om na de (verlengde) herfstvakantie aanpassingen te doen. "De situatie verschilt, scholen verschillen. Ga er niet zo lichtzinnig over door straf te zeggen dat álle scholen dicht moeten en allemaal moeten overstappen op afstandsonderwijs" zegt hij in 'De Ochtend'.

Experts fomuleren in een rapport denkpistes voor de verdere toekomst: van een langere krokusvakantie tot een 50-50-regime voor het derde tot het zesde middelbaar, en de experts pleiten ook voor meer sneltesten.

Maar Ben Weyts ziet voorlopig geen problemen. "We geven vandaag al het vertrouwen aan de middelbare scholen om over te schakelen op afstandsonderwijs. De situatie verschilt, scholen verschillen. Niet in alle gevallen kan je met afstandsonderwijs iedereen bereiken (niet elke leerling beschikt over een computer, red.). Ga er niet zo lichtzinnig over door straf te zeggen dat álle scholen dicht moeten en allemaal moeten overstappen op afstandsonderwijs. Daar zijn gevolgen aan verbonden voor de meest kwetsbaren. Zij dreigen de dupe te worden. Moet je scholen dus dwingen? Nee, vandaag zeg ik: "Laat hen de keuze, geef hen vertrouwen"", ziet de minister het in 'De Ochtend'.

Om 17 uur volgt nog overleg tussen Weyts, de onderwijskoepels en sociale partners. "We slagen erin met gedragen akkoorden naar buiten te komen. Ik hoop dat het vanavond niet anders zal zijn", aldus Weyts.

Beluister het gesprek met Ben Weyts via Radio 1 Select (Je hoort er de meest recente fragmenten van Radio 1)

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Lees ook:

Radio 1 Select