Benarde situatie Noord-Koreanen onthuld

29 juni 2011

Omdat nieuws uit Noord-Korea altijd apart is, durven we die natie al eens een tikje overbelichten. Het zij zo, want wat wil het geval?

Tijdens het nieuwsgaren kwamen we onder meer berichten tegen over de Noord-Koreaanse damesvoetbalploeg die gisteren op het WK in Duitsland met 2-0 verloor van de VS. Vermeldenswaard is dat Noord-Korea niet op volle sterkte was. Vijf speelsters waren voor de wedstrijd naar het ziekenhuis afgevoerd nadat ze tijdens de training door de bliksem waren getroffen.

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-il dreigde vandaag op de staatstelevisie ook met een een 'genadeloze heilige vergeldingsoorlog' tegen Zuid-Korea. Zuid-Koreaanse grenstroepen zouden namelijk spottende slogans - om niet te zeggen 'regelrechte oorlogsverklaringen' - met zich meedragen die het Noord-Koreaanse leger, het systeem en de algehele waardigheid belasteren. Het zou om leuzen gaan als 'Een knuppel is het enige medicijn voor een dolle hond' en 'laten we zwaarden en vuurwapens in het hart van het Noord-Koreaanse leger steken'.

Maar we werden vooral getroffen door beelden en berichten van de Australian Broadcasting Corporation (ABC) waarop een Noord-Koreaanse militair toegeeft dat de helft van de 100 soldaten in zijn eenheid ondervoed zijn. De beelden zijn door journalisten op gevaar van eigen leven het land uitgesmokkeld. Op de zijn ook dakloze bedelende weeskinderen te zien en militairen die op steekpenningen overleven.

Was Kim Jong Ils machtsbasis niet een sterk militair apparaat?

Lees en beluister ook


Radio 1 Select