"Beperkt aantal kinderen heeft plots geen eten mee naar school en muziek is haram"

10 juni 2016
Het Gemeenschapsonderwijs (GO!) in Brussel is "zeer ongerust", omdat sinds de start van de ramadan in een beperkt aantal scholen enkele jonge kinderen strikt deelnemen aan de vastenperiode voor moslims. Algemeen directeur Jacky Goris ziet daar de hand in van "schimmige koranschooltjes" die de kinderen indoctrineren.

"Kinderen hebben sinds maandag plots geen eten meer bij zich. Ze willen niet meer naar de zwemles uit schrik om water binnen te krijgen en ze weigeren deel te nemen aan de muziekles omdat zingen haram (verboden) is", schetst Goris in De Standaard. "Toen leraren vertelden dat ze moesten meedoen, schoten sommige kinderen bijna in paniek omdat ze dachten dat de duivel in de klas zou verschijnen."

Goris benadrukt dat het om een "beperkt aantal scholen in een beperkt aantal gemeenten gaat". Het gaat dan om Schaarbeek, Molenbeek en Anderlecht. Toch maakt hij zich ernstige zorgen. 

Dit gaat om kinderen van 10-11 jaar die al aan de ramadan meedoen. Ze zijn nog in volle groei en hebben alles nodig om te groeien.

Volgens de algemeen directeur is het de eerste keer dat dit gebeurt in de Brusselse scholen. Hij wijst met een beschuldigende vinger naar koranscholen in het westen van Brussel. "Kinderen vertellen bijna identiek hetzelfde verhaal. Die schimmige vzw's verkopen fundamentalistische prietpraat om jonge kinderen te indoctrineren", zegt Goris in De ochtend.

Volgens directeur Goris zijn de ouders al aangesproken en blijkt daaruit dat zij geen vragende partij zijn voor zo'n toepassing van de islamitische leer. Volgens hem moeten de ouders en kinderen daarom geïnformeerd worden dat die gang van zaken verkeerd is. Hij ziet daarvoor een oplossing in een netwerk van leraren islamitische godsdienst, dat eerder dit jaar al werd opgericht. "We moeten daarmee doorgaan. De inspecteurs en leraren islamitische godsdienst staan aan onze kant in dit verhaal. Zij zijn even ongerust als wij."

Bron: deredactie.be