Berlijn

28 oktober 2016
Een man komt in het kantoor van de Stasi het verlies van een papegaai aangeven. "Genosse Mayer, mein Papagei ist mir entflogen". Kameraad Mayer, dienstdoend officier, kijkt hem streng aan en zegt dat de Staatsveiligheid zich niet bezighoudt met ontsnapte huisdieren. Waarop de man antwoordt: "Solte er gefangen werden, Genosse Mayer, so nehmen Sie bitte zur Kenntnis, dass ich seine politische Einstellung nicht teile."

Over Parijs of Londen of New York bestaan heerlijke boeken waarin de geschiedenis van de stad wordt beschreven, boeken waarin de schrijver je meeneemt op een literaire wandeling door de straten en terugblikt op de voorbije eeuwen. Waarbij je als lezer af en toe zucht: was ik er toen maar bij geweest.

Over Berlijn kan je zo een boek niet schrijven. "Er is in Berlijn geen ongerepte of gladgestreken plaats waar je zonder bijgedachten kunt genieten", schrijft Piet De Moor op een van de eerste pagina's van zijn boek Berlijn, leven in een gespleten stad.

Hij schrijft over het Berlijn van de nazi's, het Berlijn van de communisten, en tenslotte over het Berlijn van de Berlijners, die "eindelijk eens in rust willen leven en vergeten willen worden maar zich steeds opnieuw op de voorpagina's van de internationale pers bevonden."

Heerlijk boek. Maar je denkt zelden: was ik er toen maar bij geweest.