Berlijn verwijdert straat uit toeristische app

8 februari 2016
De homo touristicus is doorgaans niet de populairste mensensoort bij de bevolking van toeristische centra. In de Berlijnse wijk Friedrichshain zijn de klachten van buurtbewoners over de luidruchtige horden toeristen niet op een koude steen gevallen.
 
In zoverre dat de districtsraad beslist heeft om de populaire Simon-Dach-Straße (2000 buitenzitplaatsen in de zomer!) uit de app 'Going Local Berlin' te halen. Voor de duidelijkheid, die app is een initiatief van 'Visit Berlin', het officiële toerismeplatform van de stad.
 
Friedrichshain behoorde voor de val van de muur tot Oost-Berlijn. Daarna groeide de wijk uit tot een gezellige hipsterbuurt met leuke winkeltjes, eethuisjes, cafés en koffiebars. Grootste trekpleister is wellicht de RAW-Gelände, een voormalige onderhoudswerkplaats van de spoorwegen.
 
De jongste jaren is Friedrichshain van een 'geheime tip' verworden tot een magneet voor feestgrage toeristen. Inclusief geluidsoverlast, vandalisme en rotzooi. Benieuwd of onze-man-in-Berlijn er nog wel eens doorheen kuiert.