"Bernal zag niet dat bus gestopt was om passagier te laten uitstappen"

25 januari 2022
© Belga
Egan Bernal (Ineos Grenadiers) staat voor een lange revalidatie na zijn zware val op training gisteren. Ondertussen zijn er meer details doorgesijpeld over de omstandigheden van het ongeval. "Bernal en co waren op de autosnelweg aan het trainen toen een bus voor hen gestopt was."

Beluister het gesprek met Christophe De Geest in 'De Wereld Vandaag' via Radio 1 Select

Hoe is Egan Bernal gisteren tegen een "geparkeerde" bus kunnen rijden? Het is de vraag die tot op vandaag onbeantwoord bleef. Christophe De Geest, een Vlaamse acteur die al meer dan 10 jaar in Colombia woont, verzamelde info over de exacte omstandigheden.

"Bernal had op training net een klim bedwongen met enkele Ineos-ploegmaten onder wie Richard Carapaz en Daniel Felipe Martinez. Toen ze met hoge snelheid aan het afdalen waren, was er een bus voor hen gestopt om een passagier te laten uitstappen. Egan heeft dat te laat opgemerkt en is achteraan tegen de bus geknald", vertelt De Geest in 'De Wereld Vandaag'.

Het opmerkelijke was dat Bernal en co aan het fietsen waren op een autosnelweg. "Als je fietst van Bogota naar bepaalde steden in de buurt, dan is het normaal dat je op de autosnelweg rijdt tussen de auto's, de vrachtwagens en de bussen door." Fietsen op de autosnelweg is toch levensgevaarlijk? "Het is anders dan in België, maar je moet altijd wel een beetje een cowboy zijn als je wil fietsen in Colombia", weet De Geest uit ervaring. "Je fietst hier altijd met adrenaline."

Je moet altijd een beetje een cowboy zijn als je wil fietsen in Colombia

Renners laten trainen met politiebegeleiding

Enkele dagen voor de zware crash had Bernal op zijn sociale media al kritiek geuit op de onvoorzichtheid van bestuuders. "Er was al sprake van dat ze professionele renners met politiebegeleiding zouden laten trainen. Maar wat dan met die andere duizenden fietsers in Colombia? Ook voor hen is het gevaarlijk", besluit De Geest.

Beluister het gesprek met Christophe De Geest in 'De Wereld Vandaag' via Radio 1 Select

Bron: Sporza en 'De Wereld Vandaag' 

Lees ook: