"Besef hoe groot de impact is van een eenzijdig onlinebestaan op je offlineleven"

26 mei 2017
Haar naam is Cherelle Neille, een jonge, verblindend knappe vrouw uit Manchester. Op Instagram kan je haar volgen onder Chebella91, samen met 30.000 anderen. De afgelopen weken haalde ze de media met een aanklacht tegen oppervlakkigheid.
"Besef hoe groot de impact is van een eenzijdig onlinebestaan op je offlineleven" Rika Ponnet

"Besef hoe groot de impact is van een eenzijdig onlinebestaan op je offlineleven"

Rika Ponnet

Haar liefdesleven is een puinhoop, want mannen nemen haar niet serieus. Ze zien in haar alleen maar een snoepje voor even, arm candy, waardoor ze alle hoop op een goede relatie heeft opgeven. Ook sociaal loopt het voor geen meter, jaloers als heel wat vrouwen zijn op haar looks. Schoonheid als juk, zeg maar.

Na een blik op Cherelles Instagramposts, denk ik aan de uitspraken van een klant, een professioneel succesvolle vrouw. Ze is single, want, zegt ze stellig, mannen hebben schrik van sterke vrouwen. Ze bezoeken haar LinkedInprofiel, vinden er haar optredens in media als experte en…haken af. Terwijl Cherelle graag wil dat mannen naar haar luisteren, vindt zij dat heren zouden moeten weten dat ze ook lief en zorgzaam kan zijn. Intelligentie als juk, zeg maar.

Met Chebella91 had ik geen contact, met de experte wel. Ik gaf aan dat de meeste mannen geen schrik hebben van een sterke vrouw, maar ze geen experte zoeken om hun leven mee te delen. Dat aantrekkelijkheid in menselijkheid zit, in veelzijdige echtheid. Mijn vraag wat ze van zichzelf online toont, deed haar twijfelen. ‘Ik toon ook de rest’, probeerde ze, met minder luide stem, ‘op Facebook’, ‘maar dat sluit ik af voor de buitenwereld’. Je hebt je antwoord, dacht ik. En zei ik. Wie zich online eenzijdig profileert, wordt ook eenzijdig ingeschat: de knappe, de sterke, de slimme….

Advies aan Cherelle: doe iets aan je eindeloze reeks van selfies op Instagram die benadrukken dat je alleen mooi wil zijn. Verander je naam van Chebella91 naar Cherelle91. En @experte: ‘slim en sterk’ zijn een veilig harnas. Toon wat daaronder huist als je wil dat mensen je niet enkel als experte zien. Tot slot @iedereen: kijk kritisch naar wat je van jezelf online toont én niet toont. Maar vooral: besef hoe groot de impact is van een eenzijdig onlinebestaan op je offlineleven.

Radio 1 Select