Beslist het Amerikaanse hooggerechtshof over de volgende president?

12 juni 2015
Het hoogste gerechtscollege in de VS zou ongewild wel eens een erg belangrijke rol kunnen spelen bij de komende presidentsverkiezingen. Vooral de conservatieve rechters moeten in enkele belangrijke zaken kiezen tussen de pest en de cholera, zo lijkt het.

Obamacare en het homohuwelijk: over die twee kwesties moet het Amerikaanse hooggerechtshof zich binnen afzienbare tijd uitspreken. Maar voor de conservatieve rechters lijkt dat een aartsmoeilijke opdracht te worden.

Oordelen ze negatief over Obamacare, dan veroordelen ze in één klap 6,4 miljoen Amerikanen tot een bestaan zonder ziekteverzekering. En dat is natuurlijk geen cadeau voor de Republikeinse presidentskandidaat.

Hetzelfde geldt voor het homohuwelijk. Zes op de tien Amerikanen zijn voorstander van huwelijksgelijkheid, dus een negatief oordeel zou ook daar zware, electorale gevolgen kunnen hebben.

Maar laten de rechters van het Hoogerechtshof zich wel leiden door dergelijke, strategische overwegingen? En hebben ze wel een andere keuze dan hun conservatieve hart te volgen?

Amerika-watcher en hoofdredacteur van Het Journaal Björn Soenens.