Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

De Ochtend

Besmettingen nemen licht toe, wat nu? Experten: "Moeten nog beetje schakelen, maar niet meteen alle remmen dichtgooien"

zo 6 sep. - 8:54

Het gemiddeld aantal nieuwe coronabesmettingen in ons land stijgt opnieuw. En dat heeft twee oorzaken: veel mensen zijn net voor de start van het nieuwe schooljaar teruggekeerd van een reis én er is een zekere coronamoeheid. Dat stellen viroloog Marc Van Ranst en biostatisticus Geert Molenberghs. "We moeten de mensen niet te veel in een keurslijf duwen", klinkt het. "We moeten ervoor zorgen dat de mensen de geest van de maatregelen volgen, eerder dan de letter."
Marc Van Ranst

Voor het eerst in weken is het gemiddeld aantal nieuwe coronabesmettingen in ons land weer licht gestegen. Dat blijkt uit de nieuwste cijfers van gezondheidsinstituut Sciensano. In de week van 27 augustus tot 2 september kwamen er per dag gemiddeld 454 nieuwe besmettingen bij. Dat is een lichte stijging van 3 procent in vergelijking met de week ervoor. Ook bij de nieuwe ziekenhuisopnames is er een stijging: van 15 naar 17 nieuwe ziekenhuisopnames per dag. Het gemiddeld aantal overlijdens daalt wel, van 4 naar 3.

Een stijging in het aantal nieuwe bevestigde besmettingen, dat zagen experts al aankomen. "We zagen eerst een daling, die daling was goed, en plots ging die afvlakken", zegt viroloog Marc Van Ranst. "De daling werd uiteindelijk kleiner en kleiner en opeens zaten we op een plateau."

Teruggekeerde reizigers en coronamoeheid

Volgens Van Ranst is de stijging te wijten aan twee factoren. "De voorbije weken zijn honderdduizenden mensen teruggekeerd van een reis, vaak uit gebieden zoals Frankrijk en Spanje, waar er meer coronavirus is dan hier. Dan krijg je dus een instroom van gevallen." Biostatisticus Geert Molenberghs vult aan dat ook andere Europese landen dit zien. "Traditiegetrouw komen heel wat mensen vlak voor het einde van de schoolvakantie terug van een reis. Nederland, Duitsland, Italië... Allemaal hebben ze dergelijke cijfers: reizigers hebben bij hun terugkeer al eens een "cadeau" bij. Je ziet in ons land bijvoorbeeld ook dat er overal nieuwe bevestigde besmettingen zijn, het is niet alleen in de centrumsteden nu."

De tweede factor is volgens Van Ranst een zekere coronamoeheid. "Men is de coronamaatregelen beu. Er zijn ook een heleboel opiniestukken en open brieven over die maatregelen geweest, waarin gezegd werd dat die niet goed zijn en afgeschaft moeten worden. Dat heeft ook een zeker effect." Volgens Van Ranst zijn zulke kritische stemmen onvermijdelijk. "Dat is bij elke epidemie zo: wanneer de cijfers naar beneden gaan en zeker wanneer het aantal hospitalisaties en overlijdens beperkt blijven, komt er kritiek op de maatregelen."

Mondmaskers

Ook al moeten we blijven oppassen, Van Ranst gaat akkoord dat de "excessen" eruit moeten. "De mondmaskers en de bubbel van vijf: men is dat beu. Wat heeft er kwaad bloed gezet bij de bevolking? Mondmaskers dragen op plaatsen waar het niet nodig is. Dat was overdreven en dat hoort niet. Dat moet teruggeschroefd worden. Het is absoluut noodzakelijk dat burgemeesters en gemeenteraden zich gaan bezinnen over waar men dat gaat doen en waar niet. "

Mondmaskers dragen op plaatsen waar het niet nodig is, dat heeft kwaad bloed gezet bij de bevolking.

Geert Molenberghs is het daar helemaal mee eens. "Een mondmasker in Terkamerenbos, waar geen kat te zien is, dat heeft geen zin. Wanneer je wél in de aanwezigheid bent van andere mensen: zet het dan op. Je moet mensen daar enige verantwoordelijkheid geven."

lees verder onder de foto

Geert Molenberghs

Geert Molenberghs

Maar de mondmaskers in de (middelbare) scholen schrappen, zoals tegenstanders nu via de Raad van State proberen te bekomen, dat is zeker géén goed idee volgens Molenberghs. "We kunnen ons niet permitteren om de mondmaskerplicht op scholen nu te schrappen. Uit heel wat studies blijkt intussen dat er een belangrijke rol is weggelegd voor het mondmasker. Zo is er een studie van Goldman Sachs Research die stelt dat een mondmasker samen met enkele andere maatregelen de verzekering is om een lockdown te voorkomen. Als we een mondmasker opzetten, dan kunnen we een normaler leven leiden. Toen de veiligheidsgordels in de wagen verplicht werden, was ook elk argument goed genoeg om het niet te doen en kijk nu: nu dragen we onze gordel zonder eraan te denken. We gaan toch ook niet zeggen dat je je gordel niet hoeft te dragen als je maar 30 kilometer per uur rijdt?"

Perspectief

Wat de coronamoeheid betreft, pleit Molenberghs ervoor om dringend een heel duidelijk perspectief te creëren voor de mensen. "We moeten de mensen niet de hele tijd bestoken met slecht nieuws en allerlei waarschuwingen. Ik heb dat op een bepaald moment inderdaad ook gedaan, maar op dat moment wilden we de boodschap bij de overheid krijgen. Nu moeten we beseffen wat we wél goed doen als bevolking. We mogen fier zijn op onszelf. De curve stagneert en we moeten daar een beetje bezorgd over zijn, maar we zitten in een veel comfortabelere situatie dan in Spanje en Frankrijk."

Beluister het gesprek met Marc Van Ranst in 'De Ochtend':

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet