Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

De Wereld Vandaag

Besparen op preventie? "Elke euro die je nu bespaart, moet je later vier keer betalen"

ma 16 dec. - 10:39

Professor huisartsengeneeskunde Dirk Devroey is niet te spreken over de aangekondigde besparingen op preventie van Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V). "Elke euro die je bespaart op preventie, die ga je vier keer betalen aan uitgaven voor ziekteverzekering" zegt hij in 'De Wereld Vandaag'.
© Krists Luhaers (via Unsplash.com)

De aangekondigde besparingen op preventie van Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) zijn volgens professor Dirk Devroey een typisch voorbeeld van het kortetermijndenken van politici.

"Ik denk dat elke minister probeert te besparen op zaken die binnen zijn of haar ambtstermijn geen geld gaan kosten. De gevolgen van de besparingen op preventie ga je pas zien binnen tien of twintig jaar. De minister zal niet moeten opdraaien voor de kosten die het snoeien in preventie met zich meedraagt. Het gaat om kortetermijndenken", zegt Devroey in 'De Wereld Vandaag'.

Professor Devroey pleit voor de verdubbeling van het budget voor preventie. "Elke euro die je bespaart op preventie, die ga je vier keer betalen aan uitgaven voor ziekteverzekering en sociale problemen.  Als je bespaart op preventie, ga je een ziekere generatie krijgen. Als we dat bovenop de vergrijzing zetten, dan gaan we nog meer problemen met zelfmoord, burn-out, roken, alcohol en seksuele aandoeningen krijgen. Ik ben echt wel bang van zulke maatregelen."

"Als we ons vergelijken met de buurlanden, dan zouden we ons budget voor preventie moeten verdubbelen om ergens in een groep te komen die preventie serieus neemt. Ik begrijp niet wat het rationale is om aan preventie 300.000 euro te besparen, terwijl we er 2 of 3 miljoen euro meer moeten in investeren."

We willen dat mensen gezond blijven. Artsenkorps wil instaan voor gezondheidszorg en niet ziekenzorg

Professor Dirk Devroey vindt dat de verschillende organisaties als Sensoa, het Instituut voor Tropische geneeskunde, het Vlaamse Expertisecentrum voor Alcohol en andere Drugs goed en vooral zinvol werk leveren.

"We weten waar de problemen liggen. Zelfmoord in Vlaanderen komt vaak voor. Burn-out bij werknemers is hoog. Geestelijke gezondheidszorg in het algemeen is een probleem. Als we kijken naar de kankerscreening in Vlaanderen, dan zouden we gerust twintig of dertig procent meer mensen kunnen screenen. Op die manier kunnen we heel wat baarmoederhalskankers en dikkedarmkankers vermijden", zegt Devroey.

De professor is ongerust over de besparing op preventie, omdat de artsen willen instaan voor "gezondheidszorg" en niet "ziekenzorg". "We willen dat de mensen gezond blijven. Als we verder blijven besparen op preventie, dan gaan we terug naar een ziekenzorg gaan, waar we mensen moeten genezen. Het zou toch de bedoeling moeten zijn dat het artsenkorps mensen langer gezond zou houden", besluit Devroey.

Beluister het gesprek met professor Dirk Devroey via Radio Select (Je hoort er de meest recente fragmenten van Radio 1)

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet