Bestaat de 'happy single'?

5 juni 2016
Hoe leven Vlamingen met elkaar samen? Bestaat het klassieke gezin nog of zijn ook onze samenlevingsvormen superdivers geworden? De VRT deed een onderzoek naar de samenlevingsvormen van de Vlamingen en maakt de komende week de resultaten bekend. Hautekiet doorprikt alvast een mythe: die van de happy single.

Iets meer van een kwart van de Vlamingen (18-75) heeft geen vaste relatie. Meer dan de helft van hen (55%) zou graag een relatie hebben. 27% van de singles voelt aan dat mensen wat op hen neerkijken als blijkt dat ze single zijn. De VRT-enquête doorprikt enigszins de mythe van de 'happy single'.

Er zijn grote verschillen tussen wat singles belangrijk vinden in een relatie en wat ze dagelijks ervaren. De grootste discrepanties zijn het seksleven, het ervaren van liefde en geborgenheid en de aanwezigheid van iemand om leuke dingen mee te doen. De belangrijkste redenen om alleen te blijven zijn vrijheid (59%), zich alleen het best voelen (48%), teleurstellingen in vorige relaties (45%) en geen zin om zich aan een vaste partner te binden (40%).

Reageer

De 'happy single' is eerder uitzondering dan regel, blijkt uit VRT-onderzoek. Waarom ben jij het daar wel of niet mee eens?

Meer lezen

Lees meer op deredactie.be: Huwelijk blijft grote droom van de Vlaming en Onze kinderen zijn onze rijkdom én ons geluk.